Skip to content
Externe

Rusia anunță că trupele sale de la granița cu Ucraina vor reveni pe poziţiile lor obişnuite în 3-4 săptămâni

Forțele armate ale Rusiei din vestul țării vor reveni la pozițiile lor normale în trei până la patru săptămâni, a declarat ambasadorul Moscovei în Irlanda pentru postul irlandez RTE.

Când își retrage Rusia trupele

Rusia și-a adunat trupe în apropierea Ucrainei, alimentând temerile că intenționează să-și atace vecinul. Moscova neagă astfel de planuri.

„Ceea ce pot spune este că, în aproximativ trei-patru săptămâni, configurația forțelor din regiunea de vest a Rusiei își va relua postura normală”, a declarat Yuri Filatov pentru RTE marți seara.

„Desfășurăm exerciții planificate cu forțele militare din Belarus. Acestea se vor termina până pe 20 februarie și aceste trupe vor fi retrase. Puteți verifica asta săptămâna viitoare”.

Comentariile sale au fost preluate de presa rusă miercuri.

Districtele militare de vest și de sud ale Rusiei au declarat miercuri că unele forțe din jurul Ucrainei se retrag, dar NATO a cerut Moscovei să demonstreze că se retrage, spunând că există semne că mai multe trupe sunt pe drum.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale se retrag din districtele militare de la Sudul și Vestul graniței cu Ucraina.

Asigurările date de președintele SUA

A fost publicat și un videoclip care arăta tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie autopropulsate părăsind peninsula Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a susținut marți o conferință de presă referitoare la negocierile cu Rusia, în vederea detensionării conlictului de la granița Ucrainei.

Acesta a dat asigurări că SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor membre NATO.

„Noi propunem noi măsuri de control al armelor, noi măsuri de transparență, noi măsuri de stabilitate strategică. Aceste măsuri se aplică tuturor părților (n.r. implicate în conflict), atât pentru NATO, cât și pentru Rusia. (…) Cu toate acestea, noi nu vom sacrifica principii de bază. Națiunile au dreptul la suveranitate și integritate teritorială, cât și libertatea de a-și alege drumul, împreună cu libertatea de a se asocia cu cine își doresc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *