Skip to content
Internațional

Rusia anunţă construirea unei staţii orbitale după ce a renunţat la ISS

wikipedia.org

Rusia a anunţat vineri intenţia de a construi o nouă staţie orbitală (ROSS), după ce a renunţat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse din cauza campaniei sale militare din Ucraina, transmite EFE.

Consiliul de Supraveghere al Roscosmos a dat undă verde proiectului de construire a modulelor staţiei după ce a aprobat proiectul preliminar al ROSS, a informat agenţia spaţială rusă într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Decizia a fost luată după ce au fost analizate rapoartele privind progresul construirii Centrului Spaţial Naţional de la Moscova şi perspectivele actualei platforme orbitale, aflată în funcţiune din 1998.

Şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a subliniat că staţia ROSS este viitorul cosmonauticii cu echipaj rusesc şi al explorării ruseşti a Lunii.

Întrucât orbita staţiei va avea o orientare de 97-98 de grade şi un nivel ridicat de radiaţie, ROSS nu va fi locuită permanent.

Rogozin nu a exclus ca modulele segmentului rus al ISS să fie folosite în construcţia noii platforme orbitale.

În principiu, staţia ROSS va avea şase module, unde vor lucra cel mult patru persoane, vor fi două călătorii cu personal şi trei călătorii de aprovizionare pe an.

Pe 2 aprilie, Dmitri Rogozin a anunţat decizia retragerii din ISS, simbol al cooperării spaţiale de mai bine de două decenii.

Roscosmos, care a anunţat vineri că va proiecta sonda Venus-D fără agenţia americană NASA, a pus drept condiţie partenerilor săi ridicarea sancţiunilor pentru „operaţiunea militară specială” din Ucraina înainte de 31 martie, lucru care nu s-a întâmplat.

Până acum, Moscova avea de gând să continue să participe la ISS până în 2024 sau chiar 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *