Skip to content
Politică

Rusia blochează porturile ucrainene de la Marea Azov

" "

Două porturi ucrainene din Marea Azov, Berdyansk și Mariupol, sunt blocate de către Rusia care împiedică intrarea și ieșirea navelor din radă, a declarat joi Ministrul Infrastructurilor Volodymyr Omelyan, potrivit Reuters

Un număr de 35 de nave sunt impiedicate să-și desfășoare operațiunule regulare, fiindu-le permis acordul de acces doar navelor care se îndreaptă spre porturile rusești din Marea Azov, potrivit ministrului ucrainean.

”Scopul acestei operațiuni este simplu: prin amplasarea unei blocade în porturile ucrainene din Marea Azov Rusia speră să excludă Ucraina din propriul nostru teritoriu, teritoriu care, potrivit tuturor legilor internaționale, ne aparține”, a adăugat Omelyan.

Ministrul susține că în prezent 18 vase comerciale așteaptă să intre în Marea Azov, dintre care 14, cu destinația Mariupol și 4 direcționate către portul Berdyansk. La acestea se adaugă 9 nave care așteaptă să iasă din Marea Azov și 8 care așteaptă în apropierea instalațiilor portuare.

Principalele mărfuri care ajung și pleacă din porturile ucrainene sunt minereul de fier și grânele.

Rusia a capturat duminică trei nave ucrainene împreună cu echipajul în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, cu pretextul că acestea ar fi intrat ilegal în apele ruse, acuzație pe care Ucraina o neagă vehement.

Ca urmare a incidentului de duminică, atât Rusia, cât și Ucraina au cerut ajutor din partea Germaniei, președintele Petro Porochenko apelând repetat la mijlocirea Uniunii Europene și a NATO în vederea stopării conflictului din apele sale teritoriale.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *