Skip to content
Politică

Rusia blochează porturile ucrainene de la Marea Azov

Două porturi ucrainene din Marea Azov, Berdyansk și Mariupol, sunt blocate de către Rusia care împiedică intrarea și ieșirea navelor din radă, a declarat joi Ministrul Infrastructurilor Volodymyr Omelyan, potrivit Reuters

Un număr de 35 de nave sunt impiedicate să-și desfășoare operațiunule regulare, fiindu-le permis acordul de acces doar navelor care se îndreaptă spre porturile rusești din Marea Azov, potrivit ministrului ucrainean.

”Scopul acestei operațiuni este simplu: prin amplasarea unei blocade în porturile ucrainene din Marea Azov Rusia speră să excludă Ucraina din propriul nostru teritoriu, teritoriu care, potrivit tuturor legilor internaționale, ne aparține”, a adăugat Omelyan.

Ministrul susține că în prezent 18 vase comerciale așteaptă să intre în Marea Azov, dintre care 14, cu destinația Mariupol și 4 direcționate către portul Berdyansk. La acestea se adaugă 9 nave care așteaptă să iasă din Marea Azov și 8 care așteaptă în apropierea instalațiilor portuare.

Principalele mărfuri care ajung și pleacă din porturile ucrainene sunt minereul de fier și grânele.

Rusia a capturat duminică trei nave ucrainene împreună cu echipajul în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, cu pretextul că acestea ar fi intrat ilegal în apele ruse, acuzație pe care Ucraina o neagă vehement.

Ca urmare a incidentului de duminică, atât Rusia, cât și Ucraina au cerut ajutor din partea Germaniei, președintele Petro Porochenko apelând repetat la mijlocirea Uniunii Europene și a NATO în vederea stopării conflictului din apele sale teritoriale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *