Skip to content
Internațional Republica Moldova

Rusia, condamnată de CEDO pentru hărțuirea lui Aleksei Navalnîi, principalul oponent al președintelui Putin

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru arestul la domiciliu şi impunerea de restricţii în 2014 împotriva lui Aleksei Navalnîi, principalul oponent al preşedintelui Vladimir Putin, cu scopul – conform acesteia – de a-i „restrânge activităţile politice”, informează AFP.

„Arestul la domiciliu nu a fost justificat. Este evident că tratamentul la care a fost supus era destinat să restrângă activităţile sale publice”, notează CEDO în hotărârea sa, menţionând încălcarea articolelor 5 (dreptul la libertate şi siguranţă), 10 (libertatea de expresie) şi 18 (limitarea utilizării restricţiilor privind drepturile) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

„Aceste măsuri au urmărit acelaşi scop constând în înăbuşirea pluralismului politic şi au avut o raţiune ascunsă”, adaugă Curtea.

Moscova a impus în 2014 arest la domiciliu împotriva lui Navalnîi în cadrul anchetei deschise cu doi ani înainte împotriva sa şi a fratelui său, Oleg, pentru escrocherie faţă de societăţile Multidisciplinary Processing şi Yves Rocher Vostok şi pentru spălarea de venituri rezultate din tranzacţii ilegale.

Această măsură a fost motivată prin arestarea în două rânduri în mai 2012 a lui Aleksei Navalnîi pentru a se prezenta la procesul împotriva celor care au participat la o manifestaţie politică în mai 2012 şi la un ‘protest static’, fără a cere aprobare din partea autorităţilor.

Arestul la domiciliu a fost prelungit de mai multe ori şi a durat zece luni.

Militantul anticorupţie (42 de ani), care a trebuit să poarte o brăţară electronică, a avut interdicţia de a vorbi cu alte persoane decât rudele sale şi avocaţii săi, să trimită şi să primească scrisori, să comunice prin internet sau prin alte media. Măsurile privind comunicarea sa şi declaraţiile publice au fost relaxate în august şi în octombrie 2014.

 

Curtea a condamnat Rusia să-i achite opozantului rus 20.000 de euro drept daune morale.

Navalnîi a salutat decizia CEDO, despre care a spus că va avea ”consecinţe importante pentru toţi cei din Rusia care suferă în urma unor astfel de acţiuni arbitrare” din partea autorităţilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *