Skip to content
Politică

Rusia finanțează grupările de extremă dreapta din Europa. Politologul Cristian Pîrvulescu indică principalii beneficiari din România

Susţinerea Moscovei pentru partidele populiste este un „motiv de îngrijorare”, a declarant Angela Merkel, în contextul polemicii din Italia privind presupusa finanţare din Rusia a partidului de extremă dreapta la putere.

„Am văzut cu regularitate că partide orientate spre dreapta, partide populiste, au primit sub o formă sau alta o mare susţinere din partea Rusiei şi este un motiv de îngrijorare”, a declarat cancelarul german în cadrul tradiţionalei sale conferinţe de presă estivale de la Berlin.

În acest context, politologul Cristian Pîrvulescu a precizat pentru PSNews.ro că finanțarea grupărilor de extremă dreapta de către Rusia reprezintă un fenomen care nu ar trebui să ne surprindă, de vreme ce acestea sunt forțele principale care pot contribui la demantelarea Europei. Politologul a exemplificat și cazul României, precizând că la noi, unul dintre beneficiarii finanțărilor rusești ar fi Coaliția pentru Familie.

“Scandalul din Italia a readus în prim plan această problemă. Cred că aceste finanțări sunt din ce în ce mai subtile. Mă aștept ca și în România să se întâmple lucruri de genul acesta. Nu trebuie finanțat în mod direct o instituție politică, poate fi finanțată o anumită orientare ideologică. De exemplu ultra-conservatorismul ortodoxist care este defavorabil Uniunii Europene poate fi finanțat din acea direcție pentru a destabiliza curentele pro-europene din România și sunt convins că Rusia a făcut din plin acest lucru în ceea ce privește Coaliția pentru Familie sau alte organizații de genul acesta.

Deci e o problemă gravă pentru Europa și important este să avem inteligența să ne protejăm. Scandalurile din ultima vreme arată cât de expuse sunt partidele politice, în special cele anti-europene și de extremă dreapta, dar și de extremă stângă. Eu aduc aminte multora că partidul Franța Nesupusă a lui Mélenchon este de asemenea un partid apropiat Rusiei. Sigur că Putin se simte mai bine cu extrema dreaptă, deoarece aceasta din urmă este singura care poate contribui la demantelarea Europei și atunci extrema dreaptă este susținută de Rusia. Astăzi adevăratul pericol nu mai e comunismul, adevăratul pericol este extrema dreaptă, naționalismul și populismul de dreapta de tipul Orban, Salvini, Kaczyński. Totuși, vestea bună e că la nivel european, după alegerile de anul acesta, partidele acestea au scăzut în influență”, a explicat politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *