Rusia interzice exporturile de benzină timp de şase luni, de la 1 martie, pe fondul cererii interne în creştere

benzinărie pompă motorină benzină carburanţi
Sursa foto: Freepik

Rusia a ordonat marţi o interdicţie de şase luni a exporturilor de benzină, începând cu 1 martie, pentru a menţine preţurile stabile pe fondul cererii în creştere din partea consumatorilor şi fermierilor şi pentru a permite întreţinerea rafinăriilor în al doilea mare exportator de petrol din lume, transmite Reuters.

Interdicţia, publicată pen tru prima dată de RBC din Rusia, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al viceprim-ministrului Alexander Novak, responsabilul preşedintelui Vladimir Putin pentru vastul sector energetic al Rusiei.

RBC, citând o sursă neidentificată, a declarat că prim-ministrul Mihail Mişustin a aprobat interdicţia după ce Novak a propus-o într-o scrisoare din 21 februarie.

O a doua sursă a declarat pentru Reuters că decizia a fost luată, dar decretul nu a fost încă emis.

”Pentru a compensa cererea excesivă de produse petroliere, este necesar să se ia măsuri care să contribuie la stabilizarea preţurilor pe piaţa internă”, a spus Novak.

Preţurile interne ale benzinei sunt un subiect sensibil pentru şoferii şi fermierii din cel mai mare exportator de grâu din lume, înaintea alegerilor prezidenţiale din 15-17 martie, în timp ce unele rafinării ruseşti au fost lovite în ultimele luni de atacurile cu drone ucrainene.

Rusia şi Ucraina şi-au vizat reciproc infrastructura energetică, în încercarea de a perturba liniile de aprovizionare şi logistica şi de a-şi demoraliza adversarii, în timp ce ei caută sa fie în avantaj într-un conflict vechi de aproape doi ani care nu dă semne de sfârşit.

Exporturile de petrol, produse petroliere şi gaze sunt de departe cel mai mare export al Rusiei, o sursă majoră de venituri în valută străină pentru economia Rusiei de 1.900 miliarde de dolari şi care asigură Moscovei un loc în topul politicii energetice globale.

Kremlinul a lucrat cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pentru a menţine preţurile ridicate, ca parte a grupului OPEC+, care include Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii cheie ai acesteia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: