Rusia prelungește detenția unui jurnalist american închis pentru „spionaj”

sursa foto: Society of Editors

Un tribunal din Moscova a prelungit joi cu trei luni detenţia preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat la sfârşitul lunii martie în Rusia pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el o neagă, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Perioada de detenţie este prelungită cu trei luni (…) până la 30 noiembrie”, a transmis serviciul de presă al tribunalului Lefortovski într-un comunicat.

Presei nu i s-a permis să participe la audierea lui Evan Gershkovich, care a avut loc cu uşile închise. Unul dintre avocaţii săi a ieşit din instanţă fără a face comentarii, potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului.

Prelungirea detenţiei sale era aproape sigură, deoarece justiţia rusă eliberează foarte rar persoanele încarcerate în aşteptarea procesului lor pentru acuzaţii atât de grave.

Gershkovich, un jurnalist de la Wall Street Journal, a fost arestat de serviciile de securitate ruse în timp ce relata de la Ekaterinburg, în Urali, pe 29 martie.

De atunci, el a fost ţinut închis în centrul de detenţie Lefortovo din Moscova, care este folosit de Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) pentru a ţine prizonierii într-o singurătate aproape totală.

Respectatul reporter în vârstă de 31 de ani, care a lucrat şi pentru AFP la Moscova în trecut, este acuzat de spionaj, o infracţiune pedepsită cu 20 de ani de închisoare, dar respinge acuzaţiile, la fel ca Washingtonul, ziarul său, rudele şi familia sa.

Rusia nu şi-a susţinut niciodată acuzaţiile şi nici nu a furnizat public dovezi, iar întreaga procedură a fost clasată ca secretă. Nu a fost stabilită nicio dată pentru procesul său pentru moment.

Arestarea sa vine pe fondul unor tensiuni diplomatice serioase între Statele Unite şi Rusia, provocate de conflictul din Ucraina. Washingtonul sprijină Kievul militar şi financiar împotriva Moscovei.

Încarcerarea unui jurnalist străin acreditat în mod corespunzător de autorităţile ruse este fără precedent din perioada sovietică.

În ultimii ani, mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi şi condamnaţi la sentinţe grele în Rusia, Washingtonul acuzând Moscova că doreşte să-i schimbe cu ruşi deţinuţi în SUA.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL