Rusia, reprimită în competiții de UEFA. Reacții furibunde în Europa și amenințări cu boicotul

Sursă foto: realitatea.md
Sursă foto: realitatea.md

De la declanșarea războiului în Ucraina, Rusia a avut interzis să participe la competițiile organizate de UEFA, atât la nivel de echipe naționale, cât și la nivel de echipe de club. După un an și șapte luni de interdicție, UEFA a redeschis ușa Rusiei în fotbal. Deocamdată, pentru toate naționalele mai mici de 17 ani, pe motiv că niște copii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru faptele adulților.

Decizia a înfuriat Ucraina, așa cum era de așteptat, dar și federațiile din Anglia, Polonia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Letonia au anunțat că vor refuza să participe la vreo competiție alături de Rusia.

„Fotbalul trebuie să poarte un mesaj de pace și speranță. E dureros ca o generație tânără să fie privată de meciuri internaționale. Copiii nu trebuie să fie pedepsiți pentru faptele a căror responsabilitate aparține exclusiv adulților”, a declarat Aleksander Ceferin, președintele forului european. Conform UEFA, decizia va intra imediat în vigoare, și la masculin, și la feminin. Condiții reprimirii rușilor în competițiile U17 sunt ca meciurile să se dispute în afara teritoriului țării, să nu fie arborat steagul țării, să nu fie intonat imnul național, iar jucătorii să nu parte însemnele Rusiei pe echipamente.

Ucraina condamnă decizia UEFA

Anunțul lui Alexander Ceferin a declanșat reacții în întreaga Europa. De la Kiev, s-a transmis: „Condamnăm decizia UEFA de a reprimi în competiții naționalele Rusiei U17. Insistăm ca UEFA și FIFA să mențină hotărârea precedentă, de a interzice tuturor formațiilor Rusiei să participe la întrecerile internaționale.

Confirmăm că nu vom lua parte la nicio competiție la care vor fi prezente echipele Rusiei și facem apel la celelalte federații membre UEFA să boicoteze posibilele meciuri contra Rusiei. Suntem convinși că adoptarea unei asemenea decizii, de a reprimi progresiv reprezentantele Federației Ruse în mijlocul războiului condus de Rusia împotriva Ucrainei, e fără temei. E ca și cum politica de agresiune a Rusiei ar fi tolerată de UEFA”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: