Rusia se pregătește pentru un război de mai mulți ani cu Ucraina. O dovedește bugetul pentru 2025

Sursa foto: Pinterest

Analiștii explică modul în care planurile bugetare ale Rusiei, care au fost date publicității în aceste zile, ilustrează prioritățile actuale și pe termen lung ale Kremlinului, scrie Defense Express.

Conform noului plan de cheltuieli pe trei ani, bugetul militar al Rusiei pentru 2025 va totaliza 13,5 trilioane de ruble, adică aproximativ 140 de miliarde de dolari. Cifre similare sunt prevăzute și pentru anii următori: 12,8 trilioane de ruble (128 miliarde dolari) pentru 2026 și 13,1 trilioane de ruble (126,6 miliarde dolari) pentru 2027.

Proiectul de propunere pentru bugetul federal a fost publicat oficial de mass-media de la Moscova.

Război prelungit

Aceste cifre reflectă nu numai „victoria administrativă” a Ministerului Apărării și a lobby-ului militar-industrial din Rusia, ci indică, de asemenea, angajamentul Kremlinului față de un război prelungit în Ucraina și, potențial, „pregătirile pentru a-și extinde operațiunile militare dincolo de Ucraina”, conchide Pavel Luzin într-un articol pentru Jamestown Foundation.

Autorul sugerează că, astfel, creșterea cheltuielilor militare ale Kremlinului semnalează acceptarea de către acesta a continuării autoizolării și a unei poveri financiare tot mai mari asupra cetățenilor ruși pentru a susține efortul de război în curs.

El a subliniat, de asemenea, că Rusia a experimentat o „planificare bugetară turbulentă” de-a lungul războiului său la scară largă împotriva Ucrainei, cu bugete militare revizuite în mod repetat în creștere fără o justificare clară – parțial din cauza inflației, presupune Luzin.

De exemplu, în 2023, Rusia a alocat inițial 5 trilioane de ruble pentru cheltuieli militare, dar a cheltuit 6,5 trilioane de ruble (aproximativ 75 de miliarde de dolari) doar în primele trei trimestre ale anului. O tendință similară a avut loc în 2024, când bugetul inițial de 10 trilioane de ruble a crescut la 12,4 trilioane de ruble (sau 132 de miliarde de dolari).

Practic, bugetul militar s-a dublat

Luzin susține că, dacă Kremlinul ar crede că războiul din Ucraina se va încheia curând, și-ar reduce probabil viitoarele cheltuieli militare, deoarece cheltuielile curente se apropie deja de niveluri critice în raport cu PIB-ul. Cu toate acestea, nu este cazul.

În schimb, este probabil ca Rusia să continue să își mențină bugetul apărării la un minim de 100 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu pentru a reface stocurile de arme și pentru a menține plățile de stimulare pentru personalul militar.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, bugetul militar al Rusiei era sub 50 de miliarde de dolari anual înainte de 2022, dar a crescut la 80 de miliarde de dolari până la sfârșitul acelui an.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: