Skip to content
Internațional Republica Moldova

Rusia suspendă participarea la Tratatul Forțelor Nucleare și spune că va dezvolta rachete supersonice

“Partenerii americani au declarat că şi-au suspendat participarea la tratat. Şi noi o suspendăm”, a spus Putin la o reuniune televizată cu miniştii Apărării şi de Externe.

Putin a precizat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice, şi le-a cerut miniştrilor să nu iniţieze discuţii cu Washington-ul cu privire la dezarmare.

Vineri, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat că Statele Unite se retrag din Tratatul INF încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece.

Retragerea americană era aşteptată de mai multe luni.

Ea are loc în urma unui diferend care durează de ani de zile – nesoluţionat – cu privire la respectarea de către Rusia a acestui document, care interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră terestre, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, conform News.ro

Oficiali americani şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China, care nu face parte din Tratatul INF, dezvoltă numeroase rachete nucleare în Asia, pe care Statele Unite nule pot contracara, din cauza obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin acest document.

Acest tratat americano-rus se află în centrul controlului armamentului superputerilor după Războiul Rece, iar renunţarea la el ar lansa o nouă cursă a înarmării nucleare, avertizează unii analişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *