Skip to content
Politică

Rusia trimite un nou convoi umanitar în Ucraina

Un convoi al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, care transportă ajutor umanitar pentru regiunile Donețk și Lugansk (estul Ucrainei), a plecat duminică din regiunea Moscovei spre Rostov, relatează agenția de presă Ria Novosti.Pe de altă parte, administrația ucraineană acuză Rusia că transportă muniție pentru separatiști, conform Agerpres.

Astfel, o coloana compusă din 60 de camioane cu produse alimentare a părăsit duminică, în jurul orei locale 06:00, centrul ministerului amintit din Noghinsk ( o suburbie a Moscovei). Pe drum, acestora urmează să li se alăture alte 60 de camioane, tot cu ajutor umanitar, asigură oficiali ai ministerului rus.

Convoiul este așteptat să sosească la 8 ianuarie în regiunile Donețk și Lugansk.

Un înalt responsabil al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, Viktor Iatsutsenko, declarase inițial că plecarea convoiului umanitar este programată pentru 8 ianuarie.

Acesta — al 11-lea convoi umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei — transportă peste 1.400 de tone de produse alimentare locuitorilor din zonele controlate de insurgenții proruși.

Și de data aceasta Kievul a protestat față de trimiterea presupusului ajutor umanitar pentru locuitorii celor două regiuni controlate de insurgenți. Partea ucraineană susține că, în loc de produse alimentare, camioanele transportă arme și muniție pentru rebeli. Mai ales că militarii ucraineni au remarcat o intensificare a atacurilor din partea insurgenților de fiecare dată când Moscova a trimis câte un convoi umanitar în Donețk și Lugansk, după cum relatează postul de televiziune TSN.

Așa-zisul convoi umanitar rusesc transportă nu doar muniție, ci și salarii pentru rebeli, a declarat la același post de televiziune emisarul președintelui Petro Poroșenko pentru soluționarea pașnică a conflictului din sud-estul Ucrainei, Irina Gherașcenko.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *