Skip to content
Internațional

Rusia va plafona prețul la alimente, medicamente şi alte bunuri

news.ro

Comisiile parlamentare ruse sunt pregătite să introducă propuneri de reglementare a preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri, a anunţat miercuri agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe Alexander Khinshtein, parlamentar şi membru al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, transmite Reuters.

O astfel de iniţiativă legislativă este deja pregătită de comisiile parlamentare şi ar putea fi propusă „în orice moment”, a declarat Alexander Khinshtein, conform Agerpres.

Autorităţile au anunţat miercuri că rata anuală a inflaţiei în Rusia a accelerat la 9,15% în februarie, de la 8,73% luna precedentă, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul deprecierii semnificative a rublei, în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

Aproape toate preţurile, de la pâine până la benzină, s-au majorat, printre cele mai mari creşteri fiind preţurile la zahăr şi cereale (cum ar fi hrişca, un produs important pentru ruşi, care îşi fac stocuri), cu 20,6% şi, respectiv, 18%.

Banca centrală a Rusiei a înăsprit drastic restricțiile valutare în timp ce sancțiunile economice impuse de Occident au paralizat economia rusă ca răspuns la invadarea Ucrainei. În plus, băncile comerciale nu mai au voie să vândă clienților valută forte, precum dolari sau euro, până în luna septembrie.

Bursa de la Moscova va rămâne închisă joi, însă piața de schimburi valutare, piața monetară și cea repo se vor deschide de la ora locală 10:00, a anunțat Banca Centrală, conform Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *