Oamenii Moscovei, infiltraţi printre candidaţii la preşedinţia R. Moldova

Sursa foto: Pexels

11 moldoveni au fost înregistrați la scrutinul prezidențial de autoritatea electorală, mulți dintre ei având programe electorale populiste și promit majorarea salariilor și pensiilor, atribuții care nu se află în competența președintelui țării. Printre candidați se numără și cei susținuți de Kremlin care vizează împiedicarea Maiei Sandu să ajungă din nou președinte și compromiterea referendumului pe tema aderării la UE, potrivit unor experți consultați de ,,Adevărul”.

În cursa prezidențială au fost înscrise 11 persoane de Comisia Electorală Centrală (CEC). Primul în listă este Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), urmat de Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care aspiră la un nou mandat de președinte, ea fiind prima femeie în această funcție din istoria țării. Celelalte două locuri sunt ocupate de Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, și Vasile Tarlev, fost prim-ministru și candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei, urmați de Irina Vlah, fosta bașcană a Găgăuziei, Ion Chicu, fostul premier și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), și Andrei Năstase, ex-lider al partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Pe locul opt este Octavian Țîcu, candidatul blocului Împreună care participă pentru a doua oară la un scrutin prezidențial. Următoarea este Victoria Furtună, ex-procuror anticorupție care ar fi susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului. Ultimele două locuri revin lui Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe în perioada guvernării democrate, și Nataliei Morari, o jurnalistă controversată care are un copil cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care este fugar de mai mulți ani.

„Adevărul” a discutat cu mai mulți experți despre programul electoral al celor 11 moldoveni înscriși în cursa prezidențială, precum și despre miza Kremlinului privind includerea mai multor candidați la alegerile prezidențiale, care vor avea loc în aceeași zi cu referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, mai exact în data de 20 octombrie.

Expertul în politici publice și securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, afirmă că majoritatea candidaților au programe electorale nerealiste și populiste, care depășesc atribuțiile „înguste” ale președintelui Republicii Moldova, unele fiind incompatibile cu reformele în contextul parcursului european al țării.

,,În discursul său de lansare, Alexandr Stoianoglo a spus că nu mai este nevoie de o reformă a justiției, dar este nevoie de un triumf al statului de drept. Dă de înțeles, inclusiv foștilor colegi că aceștia vor beneficia de un alt regim cu oprirea vetting-ului și pre-vetting-ului, acest fapt fiind o modalitate de a opri negocierile cu Uniunea Europeană din partea Republicii Moldova. În același timp, cred că în a doua parte, care se referă la eficientizarea economiei, el vorbește despre faptul că antreprenorii trebuie să beneficieze în continuare de suport pentru programe europene, adică în timp ce cere acest sprijin, nu este gata să ofere deschiderea pentru reforme care sunt necesare pentru acesta. În ceea ce privește programul lui Renato Usatîi, el include iarăși formal sau informal diferite elemente care țin de imposibilitatea continuării integrării europene, inclusiv legate de naționalizări și de formarea unor întreprinderi de stat care ar putea să controleze mai multe aspecte ale economiei. Dar și el și Ion Chicu și alți candidați au vorbit despre legea după modelul georgian privind agentul străin care a stopat cumva negocierile cu Uniunea Europeană pentru această țară.

Mulți dintre candidați care se declară pro-europeni, cum ar fi, de exemplu, Tudor Ulianovschi, vorbesc în același timp despre necesitatea de eliminare a așa-numitei propagande LGBT sau alte măsuri care nu sunt compatibile cu negocierile cu Uniunea Europeană. Dacă este să ne referim la candidate, acestea fiind mai degrabă speakeri publici decât candidate cu șanse reale: Natalia Morari sau Victoria Furtună, vedem aici niște măsuri radicale care în general nu se încadrează în normele constituționale, cum ar fi, de exemplu, o reformă aproape ca o lege a lustrației în justiție sau declarații cu privire la dublări sau triplări de plăți salariale etc”, a declarat expertul.

Unii candidați urmăresc să atragă „cât mai mulți votanți”, iar alții se pregătesc pentru scrutinul parlamentar de anul viitor prin intermediul promisiunilor deșarte.

,,Cred că, pentru o parte, este o lansare mai largă care este legată de o potențială participare la alegerile parlamentare, formarea de partide politice în jurul acestor candidați, vorbind astăzi în special despre Irina Vlah, Natalia Morari sau Victoria Furtună. O altă parte contează pe faptul că mentalitatea în Republica Moldova este una destul de patriarhală, oamenii consideră că președintele hotărăște foarte multe aspecte și neluarea în context a faptului că o bună parte dintre candidați nu sunt reprezentați în Parlament sau nu au o forță politică suficient de serioasă în spate pentru a realiza anumite modificări esențiale. Și dacă este vorbim pentru toți, problema mai este și de un fel de competiție, deci când un candidat promite foarte multe, ceilalți cumva trebuie să ridice și ei retorica ori riscă să rămână cumva în urmă și, în comparație, în ochii alegătorilor să devină cumva mai puțin competitivi. Cu toate că cred că o bună parte dintre ei își dau seama că în realitate un președinte fără susținere parlamentară este o figură simbolică”, a mai menționat expertul în politice publice și securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: