Rușii au bombardat portul Reni. Iulian Chifu: Nu trebuie exclus niciun scenariu

Sursa foto: Facebook/Iulian Chifu

UPDATE 13:00

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care condamnă atacul rușilor asupra porturilor dunărene Izmail și Reni, aproape de granița dintre Ucraina și România. Atacul rușilor a fost condamnat și de premierul Marcel Ciolacu.

––––––––––––––––––––

Explozie puternică chiar lângă granița României, după ce forțele ruse au bombardat din nou regiunea Odesa. Rachete și drone ar fi lovit porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene.

Contactat de PS News, analistul de politică externă Iulian Chifu, fost consilier de stat pe lângă Cancelaria ex-premierului Nicolae Ciucă, a declarat că, în opinia sa, în momentul de față ar trebui să avem un protest serios din partea statului român în legătură cu acest bombardament. Chifu a susținut că este „îngrijorat de recrudescența aceasta și de apropierea, evident, de frontierele României din două motive”:

„În primul rând, vorbim de erori. Și am văzut cam ce înseamnă erorile pentru Federația Rusă. Căci dacă nu a vrut să distrugă acea catedrală din Odesa, a făcut-o. Și atunci nu ai certitudinea că atunci când vrei să vizezi o capabilitate de la Reni, nu nimerește la Galați, alături, sau la Giurgiulești, în Republica Moldova.

A doua preocupare este pe unde a tras, pentru că în geometria pe care o știu eu, în capacitățile pe care le știu eu, în mod normal nu pot să atingi Reni în linie directă fără să treci peste teritoriul național.

Sigur, dacă ești cu dronele pe care le pilotezi de jur împrejurul spațiului terestru și naval românesc, poți să faci așa ceva, dar mi se pare deja un lucru extrem de complicat, mai ales că și în cazul dronelor poți oricând să pierzi una care aterizează și eventual explodează într-o altă zonă. Deci, părerea mea este că în momentul de față ar trebui să avem un protest serios din partea statului român în legătură cu acest bombardament, cel puțin cel de la Reni”, a declarat analistul Iulian Chifu, în exclusivitate pentru PS News.

De ce tac autoritățile de la București

„Există o procedură internă pe baza căreia se iau aceste decizii. Nu uitați, politica externă de securitate și apărare aparține președintelui. Dumnealui este ultimul decident. E vorba de o decizie care se ia în comun, după consultarea și a Guvernului și a Ministerului de Externe, cu toate elementele și consecințele și plusurile și minusurile. Pentru un analist e foarte simplu să stai undeva și să spui cam ce ar trebui să se întâmple. Însă, în momentul în care pui lucrurile pe hârtie, lucrurile s-ar putea să arate cu nuanțe. Deci, e foarte posibil ca noi să fim în momentul de față într-o procedură de validare a unui tip de reacție a României și cred că până la sfârșitul acestei zile vom avea această reacție”, a explicat Iulian Chifu.

Vrea Rusia atragerea României în războiul cu Ucraina?

„Asta este mult prea mult. Nu se încearcă nici atragerea Poloniei, deși trupele belaruse și Wagner sunt lângă frontierele sale, dar ea și-au luat măsurile de precauție, mutându-și propriile trupe lângă frontieră. Nu se încearcă atragerea în acest război, cred eu, nici măcar a statelor baltice, care au capacități de apărare individuale mult mai reduse. Cred că în momentul de față Federația Rusă nu are nevoie de o escaladare prin angajare NATO, pentru că asta ar însemna o ieșire cu totul din capacitățile sale de a reacționa și de a se apăra. Cred că este ceva cam mult. Nu trebuie exclus niciun scenariu, dar de principiu, cred că nimeni din România nu va reacționa și nu va acționa după provocări de acest nivel din partea Federației Ruse, nici măcar dacă ele s-ar executa la limita teritoriului, în zona economică exclusivă sau a României. Trebuie gândite lucrurile cu echilibru și cu rezervele de rigoare și, firește, cu reacție față de orice chestiune care ar putea afecta securitatea cetățenilor și a teritoriului românesc”, a mai punctat analistul.

Rușii au bombardat Ucraina la granița cu România

Potrivit martorilor, ar fi fost mai multe drone care ar fi atacat succesiv regiunea Portului Reni, sunt diverse relatări legate de cel puțin nouă drone care ar fi lovit portul aflat peste Dunăre și care de la începutul războiului a căpătat o importanță sporită, având în vedere nevoia Ucrainei de a asigura un flux de export pentru cerealele produse de această țară. În urmă cu o săptămână, acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră a expirat, iar Rusia a anunțat că nu intenționează să îl mai prelungească, drept urmare, în încercarea de a evita un blocaj autoritățile ucrainene cu siguranță se reorientează către sporirea exportului pe calea Dunării către Portul Constanța șamd.

Așadar, putem interpreta această lovitură către porturile ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail drept o lovitură strategică a armatei ruse către infrastructura vitală pentru Ucraina, pentru a îngreuna și mai mult situația Kievului prin instituirea unui blocaj, unei imposibilități de a continua transportul cerealelor de export către clienții Ucrainei.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL