Rușii au recrutat agenți amatori în Polonia

spionaj
Sursa foto: pixabay

Potrivit unei anchete publicate de The Washington Post, agențiile de spionaj rusești au încercat să construiască în Polonia o rețea specializată în operațiuni de sabotaj, asasinat și incendiere. Totul a început cu o misterioasă ofertă de locuri de muncă apărută în mediul online și pe rețele criptate tip Telegram, de la începutul acestui an. În cele din urmă, complotul a fost dejucat de autoritățile poloneze.

Investigația a fost bazată pe interviuri cu mai mult de o duzină de oficiali din domeniul securității din Polonia, Ucraina și Statele Unite, precum și pe informații din documente, conturi de socializare ale suspecților și interviuri cu rude și asociați ai celor deja arestați de autoritățile poloneze, potrivit The Washington Post.

Potrivit investigației, cei recrutați în mediul online primeau pentru început sarcini mărunte: afișarea de fluturași sau agățarea de pancarte în spații publice, salariul fiind unul mic. Dar pentru o mână de refugiați din estul Ucrainei, promisiunea de a primi bani rapid era prea bună pentru a o refuza.

Cei recrutați și-au dat seama curând că exista o capcană: locurile de muncă presupuneau distribuirea de propagandă pro-rusă în numele unui angajator anonim.

Apoi, recruții au fost însărcinați să supravegheze porturile maritime poloneze, să amplaseze camere de luat vederi de-a lungul căilor ferate și să ascundă dispozitive de urmărire în încărcăturile militare, potrivit anchetatorilor polonezi. Apoi, în martie, au apărut noi ordine surprinzătoare de a deraia trenuri care transportau arme către Ucraina.

Autoritățile poloneze cred acum că misteriosul angajator nu era altul decât agenția de informații militare a Rusiei, GRU, și că operațiunea dejucată a reprezentat cea mai gravă amenințare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a lansat invazia în Ucraina anul trecut.

Obiectivul Rusiei era de a întrerupe fluxul de arme care trece prin Polonia și care reprezintă peste 80% din echipamentele militare livrate Ucrainei

Pentru experții în domeniul securității citați de ziarul american, complotul din Polonia marchează o schimbare în modul de acțiune al Rusiei: neputând sau nedorind să se bazeze pe propriii săi agenți, Rusia a adunat o echipă de amatori, inclusiv prin utilizarea postărilor în limba rusă pe canalele Telegram din Polonia, frecventate de refugiații ucraineni.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns solicitării de comentarii din partea ziarului

Dacă ar fi reușit, schema ar fi putut da roade pe mai multe planuri: livrările de arme ar fi încetinit și ar fi fost alimentate, în același timp, resentimentele față de cei 1,5 milioane de ucraineni care au fugit în Polonia de la începutul războiului.

Cazul este unul sensibil pentru Varșovia, câtă vreme, spune ziarul american, oficialii nu au recunoscut public faptul că 12 refugiați ucraineni se află printre cei aflați în custodie. Printre ceilalți arestați se numără de asemenea un rus și trei cetățeni din Belarus.

Oficialii au subliniat că, deși majoritatea suspecților ucraineni provin din provincii estice, în mod tradițional mai apropiate de Moscova, aceștia par să fi fost motivați mai degrabă de bani decât de ideologie.

De asemenea, autoritățile de la Varșovia consideră că acest complot a depășit un prag periculos și este primul semn că rușii încearcă să organizeze sabotaje, chiar și atacuri teroriste în Polonia.

Complotul din Polonia, susține The Washington Post, oglindește un model de externalizare folosit de mult timp de grupările teroriste, inclusiv de Statul Islamic, care utilizează metode online pentru a recruta agenți și a dirija atacuri la distanță.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: