Skip to content
Republica Moldova

Rușii din Tiraspol, chemați la oaste de Putin. Dan Dungaciu: Dacă Moscova vrea ca Transnistria să nu mai existe, ea nu mai există!

psnews.ro

Sociologul Dan Dungaciu analizează pentru PS News situația din R. Moldova după pe Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a rezerviștilor, inclusiv a cetățenilor ruși din Transnistria care au îndeplinit serviciul militar. Indiferent de retorica taberei păcii și cea a războiului care s-ar afla la Tiraspol, Transnistria este un avanpost al Federației Ruse, spune Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române ”Ion I. C. Brătianu”. ”Totul în Tiraspol depinde de Federația Rusă. Dacă Moscova vrea ca Transnistria să nu mai existe, ea nu mai există”, adaugă expertul.

„Acolo sunt foarte mulți care au experiență militară pentru că au fost în diverse armate, foarte mulți transnistreni și-au luat cetățenia rusă. Din punctul acesta de vedere este o provocare, una enormă pentru R. Moldova și viitorul ei. (…) Măsurile trebuie să fie dure, Maia Sandu vorbea despre o retragere a cetățeniei pentru aceștia, dacă scenariul ar fi valabil și transnistrenii vor începe să-și asume această chestiune. Mai bine spuneai că R. Moldova renunță la regiunea transnistreană, dacă oamenii aceia renunță ei la cetățenia R. Moldova, ca urmare a îndemnului venit de la Chișinău, va dați seama ce se va întâmpla acolo?”, întreabă retoric geopoliticianul român.

Totuși, acesta afirmă că nici în Transnistria nu se dorește o mișcare radicală, „pentru că sunt foarte multe business-uri acolo care țin de UE, care țin de spațiul vestic, deci oamenii aceia sunt dependenți într-un fel de legătura economică cu Occidentul”.

„Nu știu câte ordine de încorporare s-au transmis și nu am date exacte și nici ce reacții au avut, eu spun că dacă se deschide acolo o mișcare de protest, renunțarea la cetățenia R. Moldova, asta va crea probleme și în Chișinău care sunt mai degrabă de ordin politic, de imagine, pentru că efectiv nu se poate întâmpla mare lucru. Transnistria nu era pe punctul de a se reintegra în R. Moldova și ce se întâmplă acum nu schimbă datele problemei”, adaugă Dan Dungaciu.

Sociologul consideră că Transnistria este, indiferent de retorica taberei păcii și cea a războiului care s-ar afla la Tiraspol, un avanpost al Federației Ruse: ”Totul în Tiraspol depinde de Federația Rusă, dacă Moscova vrea ca Transnistria să nu mai existe, ea nu mai există. Cum Centrala termoelectrică de la Cuciurgan și toată industria depind de gazul rusesc, care este extrem de ieftin, R. Moldova beneficiază de faptul că este conectată cu Transnistria. Asta doar din perspectiva gazului rusesc care nu poate fi oprit în R. Moldova pentru că riscă să-l oprească și în Transnistria. Acesta este beneficiul pe care Tiraspolul îl aduce în acest moment Republicii Moldova. Dacă, însă, se va întâmpla ceva cu gazul, R. Moldova ar putea foarte bine să discute inclusiv de o decuplare de Transnistria”.

Frontiera administrativă pe Nistru, din nou în discuție

Dan Dungaciu precizează că acest lucru nu înseamnă o renunțare teritorială. „Aici nu este vorba de o renunțare la teritorii, ci de recunoașterea faptului că nu poți să controlezi ce se întâmplă acolo, cel puțin pe moment. O idee ar fi cea pe care a lansat-o Mihai Ghimpu (n.r. fost președinte interimar al Moldovei) pe vremuri, adică frontieră administrativă între teritoriul controlat de Chișinău și cel al Transnistriei și închiderea oricăror relații de negociere cu aceasta. Asta este o idee care poate să apară în gândirea politică de la Chișinău, în spațiul public de acolo, mai ales că presiunile de la Tiraspol se pot întâri, tocmai ca urmare a acestor ordine de încorporare”, spune specialistul.

Geopoliticianul se așteaptă ca, în condițiile în care vin ordine de încorporare pentru cetățenii ruși din Transnistria și președentele Republicii Moldova va spune că aceștia vor pierde cetățenia Republicii Moldova, să se ajungă la o tensionare a relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

„Dacă lucrurile vor escalada, să escaladeze – repet – până la o retorică schimbată în spațiul public de frontieră administrativă pe Nistru și dacă ne gândim că planul pe care (Andres) Rasmussen (n.r. fost secretar general al NATO) și (Andrei) Iermac, șeful Administrației prezidențiale de la Kiev, l-au pus pe masă, de garanții pentru Ucraina după război, acel proiect menționează Rusia. Este pentru prima dată când se discută despre securitatea Europei fără Rusia. (…) Dacă Rusia este scoasă din OSCE, dacă Rusia nu mai este garant de securitate așa cum indicau anterior toate documentele oficiale, de nu ar putea să spună Chișinăul că Rusia ar trebui să fie scoasă inclusiv din formatul 5+2 care reglementează chestiunea transnistreană?”, argumentează Dan Dungaciu.

Sociologul mai apreciază că oficialii de la Chișinău au toate instrumentele de a duce lucrurile mai departe în această direcție, dar trebuie să-și asume o bătălie care nu se poate opri până la jumătatea drumului.

„Chișinăul dacă vrea să-și asume o confruntare cu Tiraspolul sau cu cetățenii care merg pe front în Federația Rusa, sau în Ucraina, sau cu Moscova, trebuie să scoată Federația Rusă inclusiv din formatul 5+2 și să pună presiuni pe Tiraspol în așa fel încât Chișinăul să nu mai depindă niciodată de această regiune separatistă, dar acesta este deja începutul unui război pe care nu sunt convins că oficialii de la Chișinău își permit să și-l asume”, apreciază Dan Dungaciu.

PS News a prezentat în exclusivitate, zilele trecute, dovada că un cetățean rus, cu domiciliul în regiunea separatistă Transnistria, a primit un ordin de încorporare în armată, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul privind mobilizarea militară parțială în Federația Rusă. Surse au precizat pentru PS News că nu este singurul caz de acest fel, astfel că mai multe persoane din regiunea separatistă Transnistria, care au și cetățenie rusă, au primit ordine de încorporare în armată la secțiile de poliție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *