Skip to content
Politică

Rușii seamănă confuzie cu ajutorul roboților de propagandă

techfactslive.com

Kremlinul s-a adaptat rapid la epoca digitala, programele informatice autonome (de tip „bot”) fiind folosite pentru a răspândi informații contradictorii în cadrul campaniilor de propagandă așle Moscovei în statele Occidentale și nu numai.

Un studiu al cercetătorilor de la Oxford arată care este influența acestor programe pe mesajele politice distribuite prin intermediul rețelelor de socializare din 9 țări: Brazilia, Canada, China, Germania, Polonia, Taiwan, Rusia, Ucraina și Statele Unite.

„Propaganda prin calculator este unul dintre cele mai puternice instrumente noi împotriva democrației. Există o clădire la Sankt Petersburg (în Rusia) cu sute de angajați și cu un buget de milioane de dolari, a cărei misiune este să manipuleze ‘opinia publică’ în unele țări”, a detaliat marți Philip Howard, într-o prezentare de presă”, afirmă coordonatorii studiului, Philip Howard și Samuel Woolley, citati de Agerpres.

Rușii se bazează în special pe difuzarea unor informații cu conținut contradictoriu, susțin autorii studiului. „Este vorba de a răspândi confuzie. Nu este vorba neapărat de a difuza informații false, ci de a-i face pe oameni atât de indiferenți la politică, încât să nu-și mai dorească să se implice”, explică Woolley.

„Armate de programe de tip ‘bot’ care urmăresc, redistribuie sau apreciază postările unui candidat îl fac astfel mai legitim, iar el pare că are o susținere mai puternică decât în realitate”, mai scriu autorii studiului.

Presupusa influență a Rusiei în alegerile americane, care l-ar fi favorizat pe Donald Trump în detrimentul rivalei sale Hillary Clinton, este în centrul unui scandal în SUA, fiind în desfășurare investigații privind o posibilă înțelegere între autoritățile ruse și echipa de campanie a lui Trump, el însuși extrem de activ pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *