„Russiagate”: Ce ecouri au produs în presa internațională percheziţiile de la Parlamentul European

Sursă foto: Freepik

Descinderi simultane au avut loc, miercuri, 29.05 a.c., în birourile de la sediile Parlamentului European (PE), la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţiile fac parte din cadrul unei anchete complexe cu privire la o presupusă operaţiune rusă de influenţare a unor europarlamentari plătiţi să răspândească propaganda, în favoarea Kremlinului. Perchezițiile efectuate chiar în locuri din inima democrației au făcut valuri în presa internațională care au titrat descinderile: „Russiagate”.

Unii eurodeputați, investigați pentru că ar fi plătiți de Rusia ca să-i propage „retorica”

Potrivit jurnaliștilor de la Politico.eu, în cadrul unei investigații se cercetează faptul că unii membri ai Parlamentului European ar fi obținut recompense bănești pentru a promova propaganda rusă, prin intermediul site-ului Voice of Europe. Perchezițiile au avut loc și la o reședință privată din Bruxelles, precum și în unele oficii ale Parlamentului European din Bruxelles și Strasbourg, toate având conexiune cu dosarul „Russiagate” în care unii eurodeputați sunt investigați pentru că „ar fi plătiți de Rusia ca să-i propage retorica”.

Oamenii legii spun că au probe că un angajat al Parlamentului European a avut un rol semnificativ în acest fapt. De asemenea, după scandalul de propagandă rusească pornită în martie curent, site-ul Voice of Europe a fost sancționat.

„Suspiciuni de intervenție rusă: percheziții în curs la Parlamentul European de la Bruxelles și Strasbourg”, titreaza France24, subliniind faptul ca acestea au loc cu unsprezece zile înainte de alegerile europene.

„Poliția judiciară federală din Bruxelles (…) a efectuat percheziții pe 29 mai la domiciliul unui angajat al Parlamentului European din Schaerbeek (municipiul de la nord de Bruxelles), precum și la biroul acestuia de la Parlamentul European din Bruxelles(…).

O percheziție a fost efectuată și în biroul acestui asistent la Parlamentul European de la Strasbourg, „în strânsă colaborare cu Eurojust și autoritățile judiciare franceze”.

Potrivit unei surse apropiate subiectului, persoana vizata este Guillaume Pradoura, fost asistent parlamentar francez al lui Maximilian Krah, din partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se afla in centrul unui scandal pentru presupusele sale legaturi cu China și Rusia”, noteaza France24.

Radio Praga Internațional anunță „Vocea Europei: căutări la Parlamentul European”

„Uniunea Europeană a decis la începutul săptămânii să înscrie o companie și două persoane pe lista sa de sancțiuni, așa cum a propus Cehia. Site-ul Vocea Europei și cei doi oameni din spatele acestuia, oamenii de afaceri ucraineni pro-ruși Artyom Marchevsky și Viktor Medvedtchouk, sunt îngrijorați. Potrivit BIS, cei doi bărbați au căutat să influențeze alegerile europene din mai multe țări,  folosind această platformă și distribuind mită politicienilor, precum Petr Bystron de la partidul de extremă dreapta AfD din Germania”, subliniaza cehii de la Radio Praga.

Belgienii de la Le Soir numesc evenimentul: „Russiagate”: percheziții la Parlamentul European de la Bruxelles și Strasbourg

„Acțiunea face parte din ancheta judiciară a site-ului Vocea Europei, care a intrat sub control în martie, după ce serviciile de informații cehe au dezvăluit existența unei rețele finanțate de Moscova și care răspândește propagandă pro-rusă prin intermediul site-ului. Această rețea și-ar fi dorit în mod deosebit să influențeze alegerile europene din iunie.
Alexander De Croo a anunțat că procuratura federală belgiană a deschis o anchetă cu privire la presupusa ingerință a Rusiei în Parlamentul European. Unii parlamentari au fost plătiți pentru a disemina propaganda pro-rusă.

Vocea Europei a fost legată în principal de politicieni de extremă dreaptă, printre care belgienii Filip Dewinter și Filip Brusselmans. La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a scos site-ul offline și l-a adăugat pe lista de sancțiuni europene”, aflam din Le Soir.

„Biroul fostului angajat al Krah a fost percheziționat”, aflăm din publicația germana Tagesschau, de unde aflam mai multe detalii despre acest dosar.

„Anchetatorii din Franța și Belgia au percheziționat sediul unui angajat al Parlamentului UE la Bruxelles și Strasbourg. Este vorba despre suspiciunea de a influența actualii și viitorii reprezentanți ai UE. Încă o dată, traseul duce la mediul principalului candidat al Germaniei AfD la alegerile europene, Maximilian Krah. De data aceasta, anchetatorii au percheziționat biroul fostului său director de birou, care acum lucrează pentru deputatul olandez Marcel de Graff.

Investigații preliminare pentru a stabili dacă Krah ar fi putut primi bani din China și Rusia

Este vorba despre un bărbat pe nume Guillaume P. care a lucrat pentru Krah până acum doi ani. Nici De Graaf, nici Krah nu sunt investigați în prezent în cadrul procedurilor belgiene. În prezent, există mai multe acuzații împotriva lui Krah și a celor din jurul lui.

Parchetul din Dresda efectuează investigații preliminare pentru a stabili dacă Krah ar fi putut primi bani din China și Rusia, ceea ce el neagă.  Guillaume P. apare și în legătură cu investigațiile împotriva angajatului lui Krah, Jian G. El este suspectat că a lucrat pentru serviciile secrete chinezești timp de zece ani.

Anchetatorii ar fi aflat din comunicările interceptate ale lui Jian G., într-o conversație cu soția sa, că Guillaume P. i-ar fi dat politicianului AfD în jur de 20.000 de euro. Suspectul spion Jian G. ar fi spus că politicianul Krah îi datorează fostului său angajat Guillaume P. mai mult de 20.000 de euro. Guillaume P. știe prea multe despre o anumită chestiune. De aceea, Jian G. susține că i-a promis șefului său Krah că va găsi o soluție la problemă”, scriu germanii.

Italienii de la Corriere dellasera scriu: „Russiagate, percheziții la sediul Parlamentului European. „Vocea Europei” și Marcel De Graaff sunt în vizor”

„Ancheta se concentrează pe partidele de extremă dreaptă prezente în Parlamentul European. Colaboratorul supus perchezitiei este fostul asistent parlamentar al exponentului AfD (partidul german de extrema dreapta) Maximilian Krah. Colaboratorul, Guillame P., francez, a trecut apoi să lucreze în staff-ul parlamentarului olandez de extremă dreapta Marcel De Graaf. Ancheta a luat naștere din activitatea site-ului de propagandă pro-rus The Voice of Europe. Acesta  fusese blocat pe 27 martie în întreaga UE în urma investigațiilor lansate de autoritățile poloneze și cehe, dar a reapărut datorită serverelor situate în Kazahstan.

Cine este Marcel De Graaf

Olandezul De Graaf s-a remarcat prin declarații în conformitate cu propaganda lui Putin. Pe 10 aprilie, vorbind în sală, el a declarat: «Fericirea oamenilor, a copiilor, depinde de familia tradițională. Această Uniune Europeană este în favoarea distrugerii vieții în orice. Prin avort, prin vaccinări, prin daune aduse alimentelor și apei, industriei și muncii. Prin taxe care duc la sărăcie, prin glorificarea sexualității perverse, prin imigrația în masă care subminează orice valoare și cultură creștină. Și cea mai mare pagubă adusă vieții este câmpul de luptă al războiului”.

ABC News: „Poliția percheziționează Parlamentul European pentru o posibilă ingerință a Rusiei”

 „Maximilian Krah, cel mai mare candidat al Alternativei de extrema dreapta a Germaniei la alegerile europene de luna viitoare, căruia partidul său i-a interzis recent să facă campanie, fusese deja supravegheat după ce autoritățile de la Bruxelles i-au percheziționat birourile din Parlamentul European în legătură cu unul dintre asistenții săi, care a fost arestat luna trecută sub suspiciunea de spionaj pentru China.

Krah a spus într-un mesaj postat pe X că niciunul dintre birourile sale nu a fost percheziționat miercuri. „Fostul angajat în cauză lucrează de mult pentru un alt parlamentar”, a spus el”.

În această lună, UE a interzis Vocea Europei și alte trei mass-media ruse să difuzeze în blocul celor 27 de națiuni. UE a spus că toți sunt sub controlul Kremlinului și că vizează „partidele politice europene, în special în perioadele electorale”. De când războiul a început în februarie 2022, UE suspendase deja Russia Today și Sputnik, printre alte câteva puncte de vânzare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: