Skip to content
Politică

S-a aflat candidatul USR-PLUS la prezidențiale! PSD, factor decisiv în turul doi

INQUAM Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș a fost ales președinte al grupului Renew Europe controlat autoritar de Emmanuel Macron, președintele Franței. Această funcție nu reprezintă niciun câștig pentru România, ci e o victorie personală și un rol în slujba Franței pentru că grupul va fi instrumentul lui Macron în Parlamentul European.

Ieșirea lui Cioloș de pe scena politică din România vine după ce în urmă cu câteva luni tot el ne spunea că nu candidează la alegeri pentru a pleca la Bruxelles și vrea să rămână în țara noastră să lupte cu PSD.

Nu intenționez să părăsesc România, am intrat în politică nu pentru a mă întoarce la Bruxelles, pentru că dacă îmi doream rămâneam acolo, nu veneam în România să înființez un partid”, spunea fostul premier „tehnocrat” în ianuarie 2019.

Barna, candidatul USR-PLUS la prezidențiale

Cu Cioloș la Bruxelles, Dan Barna are cale liberă să candideze la alegerile prezidențiale din 2019, împotriva lui Klaus Iohannis. Lucrurile s-au aranjat cum nu se poate mai prost pentru liderul USR care rămâne fără Dacian Cioloș și cu un PLUS nemotivat, slab implicat în campanie, cum au acuzat useriștii. De asemenea, intrarea în cursa pentru prezidențiale îl pune în fața riscului de a pierde șefia partidului. O înfrângere la alegeri va declanșa câteva schimbări în USR. Partidul nu are milă de nimeni, ne-am convins deja în cazul Nicușor Dan.

După ce s-a văzut cum USR-PLUS a alergat după funcții la Bruxelles și trage toate sforile pentru a-și asigura fotoliile pentru următorii 5 ani pe salarii uriașe și nejustificate, ca niște oportuniști din Estul Europei, electoratul alianței USR-PLUS rămâne fără un om important. Dacian Cioloș a jucat rolul său în această campanie electorală și a reușit să convingă în mediul rural, jucând rolul de țăran ardelean care a trăit la Bruxelles.

Cum va reacționa electoratul USR-PLUS la această nouă trădare o să aflăm peste câteva luni. Cel mai probabil Cioloș va vinde iluzia că în acel grup reprezintă România, lucru fals. Până atunci, Barna va avea misiunea de a ascunde sub covor trădările lui Cioloș și să demonstreze că el nu este precum colegii săi. Numai că și pe Barna l-am văzut recent la o cafea cu Victor Ponta tocmai la Bruxelles. Electoratul USR-PLUS va sancționa aceste jocuri în interes personal făcute de cei doi lideri, care oricum au procente foarte mici când vine vorba de încredere.

Barna vs. Iohannis

Lupta se anunță una interesantă mai ales în turul doi, dacă vor intra amândoi. În acea situație, unul dintre ei va beneficia de voturile PSD și favoritul este Dan Barna. Iohannis are șanse foarte mici să obțină voturi de la PSD după atâția ani de conflicte și atacuri.

Dan Barna are o șansă la alegerile prezidențiale dacă intră în turul doi și obține sprijinul PSD. În cazul în care pesediștii vor boicota votul din turul doi și nu se vor implica, Klaus Iohannis va prinde cale liberă spre al doilea mandat. Asta dacă nu cumva și Iohannis fuge la Bruxelles și se dă din calea lui Dan Barna, fiind zvonuri că ar putea ajunge în Consiliul European.

Și pentru aceste negocieri prezidențiale putem spune că Barna deja a testat terenul cu Victor Ponta, care îi poate deschide multe uși în PSD. În măsura în care fostul premier va trece peste micile conflicte de la Bruxelles cu Cioloș, poate să fie o punte de legătură între USR și PSD. Pentru că trădările par să fie noua ideologie USR-PLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *