S-a ajuns și aici: furnizorii de energie au început să dea statul în judecată ca să-și recupereze compensațiile

Sursa foto: Pexels

Având de recuperat în total de la bugetul de stat, conform propriilor declarații, circa 1 miliard de euro sub formă de compensații datorate și neachitate pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori, furnizorii de energie electrică și gaze naturale au început să dea statul în judecată pentru a-l obliga să plătească. 

De ce este important momentul este cum nu se poate mai prost pentru bugetul de stat, care va rămâne și fără sursa dedicată de finanțare a compensațiilor pentru plafonare.

Problema restanțelor a marcat practic întreaga perioadă de după ce au fost impuse plafoane de preț final pe facturi, din cauza crizei energetice ce a urmat pandemiei COVID-19, agravată dramatic de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a făcut să explodeze cotațiile pe piețele angro.

Până acum, însă, deși s-au plâns periodic că își încasează banii de la stat cu dificultate și mari întârzieri, furnizorii nu au apelat la instanțe.

Anul acesta, însă, volumul de restanțe s-a ″umflat″ semnificativ. Asta pentru că, la întârzierile Ministerului Energiei și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) în ceea ce privește plata cererilor de decontare deja validate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), s-a adăugat și faptul că, potrivit furnizorilor, ″ANRE și-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentațiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecții în ghidul de depunere etc″, iar ″încărcarea de documente este undeva la decembrie-ianuarie, după ianuarie (2024 – n.r.) nu s-a mai încărcat din cauza pe care am menționat-o″.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: