Skip to content
Politică

„S-a băgat în seamă!” Vlad Nistor îi taie elanul lui Dragnea privind Israelul EXCLUSIV

ziarelive.ro

Fostul deputat Vlad Nistor – vicepreședinte al PNL responsabil cu politica externă, apărarea și siguranța națională – îi taie elanul președintelui PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu intenția acestuia privind Israelul.

Este vorba – așa cum probabil ați citit deja – despre afirmația de vineri a liderului social-democrat, potrivit căreia România ar trebui să își mute ambasada din Israel (de la Tel Aviv la Ierusalim), ca urmare a gestului făcut de către Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a țării din Orientul Mijlociu. Amintim că Dragnea a spus ceea ce a spus DEȘI România la ONU a dat un vot de abținere față de intențiile lui Trump, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București precizând ulterior într-un comunicat că autoritățile noastre continuă să susțină scenariul a două țări: Israel și Palestina.

VEDEȚI ȘI: Dragnea, afirmație fulgerătoare: vrea să mute Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim

În acest context, istoricul Vlad Nistor a declarat vineri pentru PSnews.ro că ipoteza lui Dragnea are șanse minime să se materializeze. În altă ordine de idei: Nistor a dat de înțeles că principalul beneficiu al mutării ambasadei ar ține doar de reducerea unor costuri de funcționare.

Pe scurt: Vlad Nistor a apreciat că Liviu Dragnea a vorbit neîntrebat în problema ambasadei românești din Israel.

În primul rând, nu știu dacă ideea lui Liviu Dragnea poate fi pusă în practică. Declarația lui se referea mai cu seamă la conjuncturi de facilitate a serviciilor ambasadei – ceea ce e nepotrivit și hilar, pentru că gestul este unul simbolic și care ține de cantitatea de benzină consumată de către diplomații români care se duc sau nu de la Tel Aviv (unde e sediul ambasadei) până la Ierusalim, pentru a-și îndeplini multe dintre obligațiile de serviciu.

Eu cred că România trebuie să se uite bine în jur, trebuie să acționeze în acest context neclar cu claritate și înțelepciune, trebuie să se uite în orice caz la principalele țări ale Uniunii Europene, având în vedere că România este și membră a Uniunii Europene – nu numai partenerul strategic al Statelor Unite.

E o decizie grea, dar nu cred că domnul Dragnea de unul singur (chiar dacă e președintele principalului partid de guvernământ și al Camerei Deputaților) poate să decidă de capul domniei sale. E o problemă care merită dezbătută de către cei care mai știu câte ceva despre subiect. Practic, Liviu Dragnea s-a băgat în seamă – să spunem, a explicat vicepreședintele PNL.

Întrebat dacă România riscă să devină ținta extremiștilor arabi în ipoteza în care ambasada chiar va fi mutată, Vlad Nistor a insistat pe ideea susținerii în continuare a politicii celor două state (Israel și Palestina) și a poziției de arbitru între acestea.

„Asta nu știu (partea cu teroriștii – n.r.). E greu de precizat. România are – prin istoria sa – o tradiție a unor relații absolut speciale cu multe țări arabe, dar și cu Israelul. Gândiți-vă la faptul că, încă din vremurile dinainte de 1989, România a putut fi – în momente foarte dificile pentru conflictele de după 1948 dintre statul Israel și statele arabe din zonă – un liant, un loc de dezbatere, un loc de discuție, una dintre țările prin intermediul cărora cei doi combatanți puteau ajunge să negocieze la un moment dat. România a avut în istorie o poziție specială. Nu trebuie, cred, acum să se pripească și să-și piardă tocmai avantajul unei asemenea poziții, a încheiat profesorul universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *