Skip to content
Politică

S-a decis. ONU sare în ajutorul refugiaților

ONU a primit aviz pozitiv. Va interveni pentru a ajuta orașele asediate.

Astfel, o sută de camioane încărcate cu alimente și medicamente urmează să plece miercuri de la Damasc având ca destinație mai multe orașe asediate din Siria unde populația trăiește în condiții dramatice, a precizat pentru AFP un membru al Crucii Roșii Siriene.

Un convoi de 100 de camioane încărcate cu alimente, făină și medicamente vor pleca astăzi (miercuri — n.r.) spre zonele asediate„, a declarat responsabilul Crucii Roșii, Mouhanad al-Assadi.

Aproximativ 40 de camioane se vor deplasa la Muadamiyat al-Sham, un oraș controlat de rebeli în apropiere de Damasc și asediat de către trupele regimului lui Bashar al-Assad, potrivit acestui responsabil. Alte circa 35 de camioane vor ajunge la Madaya și Zabadani, două orașe de asemenea situate în apropiere de Damasc și încercuite de către regim.

Douăzeci de camioane cu ajutoare se vor îndrepta spre Fua și Kefraya, două localități șiite situate în provincia Idleb, în nord-vestul țării, și asediate de rebeli, potrivit unor surse citate de Romaniatv.net
O clinică mobilă va fi de asemenea trimisă la Madaya, un oraș unde unii locuitori au murit de foame și care a simbolizat suferințele civililor în cursul celor cinci ani de conflict în Siria.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, în vizită la Damasc de luni seară, a anunțat marți că a obținut de la guvernul sirian permisiunea de a organiza transportul unor convoaie umanitare spre orașele asediate.

Biroul ONU pentru ajutor umanitar (OCHA) a precizat apoi că sunt vizate șapte zone: Deir Ezzor (nord-est), Fua și Kafraya, Madaya, Zabadani, Muadamiyat al-Sham și Kafar Batna, în apropiere de Damasc.

Peste un milion de persoane trăiesc cu ‘un risc sporit de deces’ din cauza lipsei de hrană, electricitate și apă în 46 de localități încercuite, conform unui raport al ONU.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *