S-a descoperit „o nouă culoare” pe care nimeni nu a mai văzut-o până acum. Cum este „olo”

Sursa foto: Live Science

O echipă de oameni de ştiinţă susţine că a descoperit o nouă culoare pe care niciun om nu a mai văzut-o vreodată, relatează BBC.

Descoperirea urmează unui experiment în SUA în cadrul căruia participanţii au primit impulsuri laser în ochi. Prin stimularea unor celule specifice din retină, participanţii susţin că au văzut o culoare albastru-verde pe care oamenii de ştiinţă au numit-o „olo”. Însă unii experţi au declarat că existenţa unei noi culori este „discutabilă”.

Descoperirile, publicate vineri în revista Science Advances, au fost descrise de coautorul studiului, profesorul Ren Ng de la Universitatea din California, drept „remarcabile”. El şi colegii săi cred că rezultatele ar putea duce la continuarea cercetărilor privind daltonismul.

Profesorul Ng, care a fost una dintre cele cinci persoane care au luat parte la experiment, a declarat sâmbătă pentru programul Today de la BBC Radio 4 că olo este „mai saturată decât orice culoare pe care o poţi vedea în lumea reală”.

„Să spunem că toată viaţa ta vezi doar roz, baby roz, un roz pastel”, a spus el. „Şi apoi, într-o zi, te duci la birou şi cineva poartă o cămaşă şi este cel mai intens baby roz pe care l-ai văzut vreodată, iar ei spun că este o nouă culoare şi noi o numim roşu”, a explicat el.

În timpul experimentului, cercetătorii au îndreptat o rază laser în pupila unui ochi al fiecărui participant. În cadrul studiului au fost cinci participanţi – patru bărbaţi şi o femeie – care aveau toţi o vedere normală a culorilor. Trei dintre participanţi – inclusiv profesorul Ng – au fost coautori ai lucrării de cercetare.

Conform lucrării de cercetare, participanţii s-au uitat într-un dispozitiv numit Oz, care constă din oglinzi, lasere şi dispozitive optice. Echipamentul a fost proiectat anterior de unii dintre cercetătorii implicaţi – o echipă de oameni de ştiinţă de la UC Berkeley şi Universitatea din Washington, şi actualizat pentru a fi utilizat în acest studiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: