VIDEO S-a dus la construcții în Rusia și a fost recrutat să lupte împotriva Ucrainei: Istoria unui bărbat din Moldova

Sursa foto: Volodimir Zelenski

Leonid are 52 de ani și o viață plină de încercări. S-a născut în Republica Moldova și, ca mulți alții, a fost forțat de împrejurări să plece la muncă în străinătate. După ce a lucrat ani de zile în Rusia, și ulterior a încercat să își facă un rost în Uniunea Europeană, de unde a fost deportat, s-a întors la ce cunoștea mai bine: munca în construcții în Rusia. Deși știa despre războiul din Ucraina, nimeni nu i-a spus că pericolul era mult mai aproape decât își imagina.

După două săptămâni de muncă pe șantier, într-o dimineață, la ora patru, Leonid s-a trezit să meargă la lucru. Pe drum, a fost oprit de poliția rutieră.

Părea un control de rutină, dar polițiștii i-au confiscat documentele și l-au dus într-o încăpere, fără explicații. În acea zi, destinul lui avea să ia o turnură neașteptată.

Când a ajuns, cum spune el, în fața agenților FSB, aceștia l-au ținut sub interogatoriu timp de patru ore. L-au obligat să semneze o serie de acte.

„Dacă nu semnezi acum, te forțăm noi. Te vom acuza de spionaj și vei fi trimis în închisoare. Oricum, de acolo vei ajunge la război,” i-au spus sec cei care i-au decis soarta, fără să-l întrebe.

În mai puțin de o zi, i-au făcut toate actele necesare: pașaportul rusesc, cardul bancar și documentele care îl înrolau într-un grup de mercenari Wagner.

Leonid nu era singur. În acea tabără, se aflau sute de oameni din toate colțurile fostului spațiu sovietic, toți recrutați fără voia lor.

Li s-au promis sume fabuloase: un avans de 2 milioane și o sută de mii de ruble, urmate de un salariu lunar de 210 mii de ruble.

Dar atmosfera era departe de a fi liniștitoare. Era clar că acei oameni nu erau acolo de bunăvoie, ci prinși într-o mașinărie din care nu părea să existe scăpare.

După câteva zile de pregătiri forțate, Leonid a fost chemat în biroul celui care părea a fi șeful în acea tabără militară. Leonid nu înțelege nici azi de ce, dar a primit o pauză de trei săptămâni.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL