Skip to content
" "
Politică

S-a găsit înlocuitor pentru Raed Arafat: un medic celebru, în cărți pentru șefia DSU

Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii i-au găsit înlocuitor lui Raed Arafat în fruntea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Potrivit surselor PSnews.ro, Radu Zamfir, medicul care a supravieţuit accidentului aviatic din Apuseni, are o primă șansă să îl înlocuiască pe Arafat.

Însă liberalii nu au luat încă o decizie, întrucât aceștia se tem de reacția opiniei publice și de faptul că PSD ar putea să se folosească de această mutare pentru a genera proteste împotriva Guvernului Ludovic Orban.

" "

Schimb acid de replici între Raed Arafat și Marcel Vela

Amintim că la finalul lunii decembrie a avut loc un dialog rece și în contradictoriu între ministrul de Interne, Marcel Vela și Raed Arafat, pe marginea cazului de la Vâlcea, unde o ambulanță care transporta o fetiță în comă a ratat întâlnirea cu elicopterul SMURD. În plus, aparatul nu putea zbura noaptea, iar Marcel Vela i-a cerut lui Raed Arafat ca elicopterele SMURD din toată țara să poată decola și ateriza pe timp de noapte. În prezent, pot face asta doar elicopterele din București și Târgu Mureș.

„Nu mai doresc să întâlnesc, să se repete, asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață. Și dacă salvezi viața unui copil sau a unui român îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta în mandatul meu o asemenea situație, când un copil a suferit. Să ne înțelegem! Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor și sâmbătă era să moară un copil. Din neglijență sau proastă organizare, să zic pe românește”, a spus Vela.

În replică, Raed Arafat a spus că „Era nevoie de piloți, domnule ministru!”, iar ministrul Vela a răspuns: „Faceți rost de piloți!”

„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Și pun în risc anumite intervenții primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din țară să facă misiunile peste tot în țară ca transfer și când avem avionul le facem și cu avionul și asta se face. Dacă, de exemplu, Timișoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 în misiune, a doua zi își reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă și din cauza asta am luat această decizie”, a explicat Raed Arafat în timpul ședinței cu prefecții din ultima zi a anului 2019.

În replică, ministrul de Interne a întrebat: „Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem oameni accidentați care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloți. Angajați piloți! Care e problema?”.

Raed Arafat a explicat faptul că un pilot de elicopter SMURD are nevoie să fie minim 1.000 de ore de zbor ca să poată să fie comandant de aeronavă pe SMURD.

„Este regulă care este și în alte părți. Avem piloți noi, dar încă nu au atins nivelul să poată să facă al doilea echipaj pentru că nu au ajuns la 1.000 de ore de zbor să fie comandant de aeronavă. Domnul inspector general poate să mă corecteze dacă greșesc”, a spus șeful DSU.

Cine e Radu Zamfir

Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

De-a lungul carierei sale dedicate activităţii de transplant, medicul a primit mai multe distincţii, printre care şi o diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România.

Medicul a fost numit la începutul lunii martie în funcţia de şef al Agenţiei Naţionale de Transplant de Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii. Mai mult, Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum „Educaţia medicilor în domeniul transplantului” şi „Dezvoltarea competenţelor în transplant”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *