Skip to content
Educație

S-a închis „fabrica” de doctorate de la Academia de Poliție. Pîrvulescu: Erau cadouri făcute în urmă cu 2 decenii unor politicieni

psnews.ro

În contextul în care ministrul Educaţiei a retras acreditarea Şcolii doctorale de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, analistul politic și decanul facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, Cristian Pîrvulescu este de părere că „acele doctorate nu aveau niciun rost acolo”.

„Este doar o pierdere de prestigiu în acest moment pentru Academia de Poliție, dar sunt mulți care nu înțeleg de ce sunt câteva instituții cum ar fi Academia de Poliție și altele care organizează școli doctorale, este puțin anormal din punctul meu de vedere. Poliția nu se ocupă de doctorate în poliție.

Există doctorate în drept care sunt făcute la facultățile de drept sau la celelalte facultăți, de asta a și existat problema despre care vorbim acum. S-a permis organizarea unor doctorate în instituții care nu erau de fapt pregătite.

A fost foarte greu să se ia această decizie, s-ar putea să fie și nedreaptă în ceea îi privește pe unii conducători de doctorat, dar ea este rezultatul unui management defectuos al acestor programe de la Academia de Poliție” spune Pîrvulescu.

Acesta susține că „în aceste domenii se pot face niște studii aprofundate, niște cercetări practice, dar nu au cum să aibă coerența și calitatea științifică a unei lucrări de doctorat de la care se cere să aducă o plus valoarea să ducă ceva nou, ceva revoluționar”.

„Personal cred că nu aveau niciun rost acele doctorate. Am foarte mari îndoieli cu doctoratele de la Academia de Poliție, de la Institutul Național de Informații, de la Academia Militară, altele decât cele care sunt în științe militare, mi se pare că este exagerat în aceste doctorate. Ele sunt niște cadouri care au fost făcute în urmă cu 2 decenii unor politicieni care aveau diferite roluri de jucat, dar nu se justifică. Doctoratul probează calități științifice.

Din punctul meu de vedere, Academia de Poliție se ocupă de niște chestiuni practice, deci pot fi niște diplome care să încununeze niște abilități practice, dar nu diplomă de doctorat. Ar fi trebuit să se facă un fel de diferențiere care nu s-a făcut, între diplomă de master și diploma de studii aprofundate. 

Dacă ne uităm peste lucrările de doctorat de la Academia de poliție acestea sunt în cel mai bun caz lucrări de licență, nici măcar disertație. Nivelul de exigență nu a fost bine respectat și era inevitabil pentru că nu este în logica acestor instituții” a spus analistul.

Tot acesta spune că Academia de Poliție nu beneficia de niciun fel de monitorizare din punct de vedere al originalității  lucrărilor de doctorat.

„Nu era decât o fabrică de doctorate ale politicienilor sau ale altor persoane. Nu exista niciun fel de monitorizare, vedem că toate erau plagiate și asta este o problemă pentru că nu există exigență suficiență în ceea ce privește înzestrarea tehnica sau exigența academică. 

Prin înzestrare tehnică mă refer la acele programe de plagiat care oricum sunt parțiale pentru că atunci când va fi vorba de traduceri e complicat, deși există niște programe care depistează plagiatul și din chineză, dar sunt mai rare.

Pe de altă parte, aplicațiile obișnuite de plagiat din limba română nu pot să detecteze plagiatul dacă se scrie cu alfabet chirilic, pentru că P este R ș.a., deci trebuie ai să inteligența să transferi documentul în limba română și atunci nu ai probleme, depistezi plagiatul, dar dacă îți bagă câteva caractere în limba chirilică nu o să îți mai detecteze plagiatul niciodată” a explicat decanul.

În încheierea interviului, Pîrvulescu amintește că o lucrare de doctorat bine elaborată ține de „calitatea și atenția coordonatorului de doctorat, dacă acesta lucrează cu atenție cu doctorandul care îi prezintă permanent progresul, riscul de plagiat este mic. De altfel, tentația există, mai ales în ziua de astăzi când toată lumea este ocupată și tehnologic discutând este foarte ușor de obținut” a conchis Cristian Pîrvulescu.

Amintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat luni că a retras acreditarea scolii doctorale de la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza din București, în urma raportului Consiliului de etică şi management universitar.

În urma raportului Consiliului de etica si management universitar, am retras acreditarea Școlii doctorale de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București”, a declarat Monica Anisie.

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” devine astfel prima universitate din România care îşi pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *