Skip to content
Politică

S-au antrenat toată viața și au ajuns în politică: sportivi care au dat sala pe costum

Nu numai în România întâlnim foști sportivi care, după ce se retrag din activitatea competițională, se îndreaptă către politică. Mari fotbaliști, baschetbaliști, șahiști sau boxeri au ales ca după încheierea conturilor cu sportul să meargă spre politică. Unii dintre ei au ajuns chiar lideri ai unor mișcări politice importante în statele din care fac parte.

1. Hakan Şükür.

Legendarul atacant al formației de fotbal Galatasaray Istanbul s-a decis ca după ce a atârnat ghetele în cui să treacă din lumea fotbalului și să intre în lumea politicii. Şükür a jucat 112 meciuri pentru Turcia și a marcat 51 de goluri devenind astfel cel mai bun marcator din istoria naționalei de fotbal a Turciei.

Pe 18 iunie 2011, Şükür a fost ales ca membru al Parlamentului în Marea Adunare Națională a Turciei la alegerile generale din 2011, din partea partidului de guvernământ AKP. În decembrie 2013, Şükür, cunoscut pentru legăturile sale cu mișcarea islamică Gülen a clericului turc Fethullah Gulen, a demisionat din poziția sa în semn de protest, după interzicerea sistemului „dershane” și a decis să continue să activeze ca independent.

2. Sol Campbell.

Zidul din apărarea naționalei Angliei, Sol Campbell a jucat la cluburile Tottenham Hotspur, Arsenal, Portsmouth, Notts County și Newcastle United. La echipa națională de fotbal a Angliei a strâns 73 de selecții și un gol marcat. A reprezentat Anglia la trei Campionate Europene și la trei Campionate Mondiale de Fotbal.

Ca și Şükür, Campbell a renunțat la fotbal și apoi a intrat în politică. Fostul internaţional englez Sol Campbell a declarat că este „categoric” interesat să candideze pentru un mandat de primar al oraşului Londra, potrivit mirror.co.uk. „Vom vedea ce se va întâmpla. Trebuie să am mai multe discuţii (cu conducătorii Partidului Conservator)”, a spus Campbell pentru The Sun.

Aceasta nu este, însă, singura apariție a lui Campbell pe scena politică. El a declarat, de asemenea, că susține promisiunea prim-ministrului David Cameron de a organiza un referendum privind statutul de membru al Uniunii Europene al Regatului Unit.

3. Vitali Klitschko.

Vitali Klitschko a fost un participant activ la protestele din Kiev. Însă, el este cunoscut mai degrabă pentru cariera sa de boxer, având un palmares impresionabil, 45 de victorii, dintre care 41 prin K.O., și 2 înfrângeri, la profesioniști.

Klitschko deţinea titlul WBC la categoria grea din octombrie 2008. Ultimul său meci datează din septembrie 2012, la Moscova, când l-a învins pe germanul Manuel Charr prin KO în repriza a patra. Klitschko, care trebuia să-şi pună în joc titlul la categoria grea, a primit din partea WBC statutul de „campion emerit”.

Împreună cu fratele său Wladimir, cei doi au 94 de victorii şi doar 5 înfrângeri, trimiţându-şi la podea 86 de adversari. Cei doi pot fi cu uşurinţă numiţi „INVINCIBILI”. Părerea unanimă este că cei doi nu vor fi învinşi în carieră.

Însă, Vitali a lăsat boxul în urmă. Acesta s-a implicat puternic in criza politica din Ucraina, unde demonstrantii pro-europeni au organizat proteste ample in Kiev, impotriva presedintelui Viktor Ianucovici, care a refuzat sa semneze acordul de asociere la Uniunea Europeana. Klitschko, liderul Aliantei Democrate Ucrainiene pentru Reforma, s-a transformat intr-un conducator al miscarii de opozitie.

În mai 2014, fostul mare campion mondial la box a castigat alegerile pentru primaria Kievului din partea partidului „Lovitura” (UDAR). Vitali Klitschko a castigat 57% din voturi, in timp ce contracandidatii sai, Lesya Orobets si Vladimir Bondarenko, au intrunit doar 10.3%, respectiv 8.2% din sufragiile electoratului din capitala Ucrainei.

4. Kevin Johnson.

Este actualul primar al orașului Sacramento, capitala statului american California. Ales în 2008 și reales în 2012, Johnson este primul afro-american care ocupă această funcție. Înainte de a intra în politică, Johnson a fost un jucator de baschet profesionist în NBA, jucând pentru Cleveland Cavaliers și Phoenix Suns.

În vara anului 1994, Johnson a jucat cu echipa națională a Statelor Unite, cunoscută și ca Dream Team II, în Campionatul Mondial FIBA din 1994, făcând echipă cu Mark Price pentru a câștiga medalia de aur. Johnson a condus Dream Team II așa cum avea presa să noteze.

5. Arnold Schwarzenegger.

Probabil cel mai cunoscut exemplu de sportiv ajuns un important lider politic. Pe scurt, Schwarzenegger este un fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California. Cunoscut pentru filmele sale (ex. Terminator), Arnold a fost ales în 2003 guvernator al statului California într-un scrutin special, numit recall election, menit să înlocuiască fostul guvernator al statului California, Gray Davis.

La 16 septembrie 2006 a anunțat că va candida din nou pentru un mandat complet în alegerile pentru funcția de guvernator, pe care, de altfel, le-a câștigat. În mai 2004 și 2007, Schwarzenegger a fost numit unul din cele 100 de persoane cele mai influente, pe acel an. Al doilea mandat s-a încheiat în 2010, el nemaifiind eligibil pentru un al treilea.

6. Garry Kasparov.

Fostul campion mondial la şah reprezintă unul dintre principalii opozanți ai regimului de la Kremlin.

Garry Kasparov a deținut titlul oficial al Federației Internaționale a Șahului (F.I.D.E.) până în anul 1993, când a format Asociația Șahiștilor Profesioniști, viitoare rivală a F.I.D.E. A continuat să dețină titlul de campion mondial până la înfrângerea sa din 2000, suferită în meciul cu Vladimir Kramnik.

Din 1985 până la retragerea sa din 2005, Kasparov a deținut clasificarea cea mai ridicată din lume în Clasamentul ELO. Kasparov deținea și alte recorduri mondiale. Cu valoarea coeficientului ELO de 2851 puncte, cu care a fost creditat în iulie 1999 de către Federația Internațională a Șahului, Kasparov era deținătorul celui mai ridicat scor ELO atins vreodată de un șahist, fiind depășit doar de Magnus Carlsen (2878.9 la data de 27 martie 2013). La retragerea sa din lumea șahului profesionist, Kasparov era pe primul loc cu un punctaj de 2812.

Kasparov este cunoscut în lumea șahului mondial pentru rivalitatea sa cu un alt nume de legendă, Anatoli Karpov.

După retragerea din lumea șahului, Kasparov devine șeful opoziției politice din Rusia, fiind desemnat candidatul mișcării de opoziție „O altă Rusie” la alegerile prezidențiale din martie 2008. În 2012, fostul campion mondial la şah a fost arestat după ce a protestat împotriva sentinţei în cazul Pussy Riot, cele trei membre ale Pussy Riot fiind condamnate la câte doi ani de închisoare.

Fostul mare șahist a ieșit din nou la rampă în cazul Boris Nemțov, atunci când, după asasinarea acestuia, a acuzat elita preşedintelui rus Vladimir Putin pentru acest eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *