Skip to content
Politică

S-au împărțit taberele. Cine preia puterea?

Lucrurile s-au așezat previzibil pe scena politică după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Astfel, Elena Udrea s-a exprimat cu privire la votul pe care electoratul PMP ar trebui să îl dea în turul II. Potrivit liderului PMP, votul trebuie să fie anti-Ponta, însă Udrea n-a declarat cu subiect și predicat că votul ar trebui, pe cale de consecință, să meargă către Iohannis.

De asemenea, Monica Macovei i-a pus un set de condiţii lui Iohannis şi a anunţat că îl va vota în turul II pe candidatul ACL, după ce acesta și-a asumat principiile și valorile pe care Macovei le-a enunțat.

Iohannis a mai primit săptămâna aceasta și susținerea lui László Tőkés și a lui Szilágyi Zsolt.

Astfel, vedem o poziționare clară a celor două tabere:

Dacă Victor Ponta este susținut de PC, UNPR, PRM, PPDD, dar și PLR, Klaus Iohannis, cel care a refuzat orice tip de negociere,  îl are ca susținător declarat doar pe fostul prezidențiabil independent Monica Macovei.

Partidele care ar fi putut să se alieze cu ACL în turul II au preferat să dea diverse mesaje către electorat. Așa cum este cazul UDMR, care a anunțat că alegătorii ar trebui să voteze conform propriilor valori și idei.

Apele s-au despărțit pentru turul al doilea: oamenii de dreapta fie și-au exprimat clar sprijinul pentru Iohannis, fie s-au rezumat la a îndemna electoratul la un vot „anti-Ponta”, ori s-au abținut să dea mesaje foarte clare de susținere a candidatului ACL.

Întrebarea care se pune este dacă va reuși Victor Ponta refacerea unui USL împreună cu Tăriceanu și dacă va câștiga bătălia finală alături de susținători precum PC, PLR sau UNPR,  sau dacă fotoliul de la Cotroceni va fi ocupat de Iohannis și vechea gardă a lui Băsescu, respectiv Vasile Blaga, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, A. Videanu și alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *