Skip to content
Politică

S-au încheiat consultările de la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a anunțat numele premierului desemnat

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 20:00

Președintele Klaus Iohannis, miercuri seara, a anunțat numele noului premier desemnat pentru a forma Guvernul României, în persoana lui Florin Cîțu, fost ministru al Finanțelor.

Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și la desemnări.

PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu buget pe anul 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care schimbarea legislației privind alegerile locale. Acest lucru nu a fost agreat de PSD, care s-a opus vehement reformelor. A reușit să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament.

După care am dorit să deblochez repede situația. Am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru. Surpriza neplăcută – PSD a început de tergiverseze procedurile. Au trecut cele 15 zile în care ar fi trebuit să aibă un vot, nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși blocajul, Ludovic Orban și-a depus mandatul.

Noi nu ne dorim să blocăm România, noi ne dorim să mergem mai departe, să rezolvăm problemele țării.

După consultări, acum am decis deja să fac o desemnare. Așadar, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor, a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 19:55

Klaus Iohannis îl va desemna pe Florin Cîțu să formeze noul Guvern, anunță surse politice pentru PSnews.ro. Președintele merge, așadar, în continuare pe varianta anticipatelor, de vreme ce o astfel de propunere nu va fi votată de cei de la PSD.

———————————————————-

Liberalii renunță la Ludovic Orban. Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că președintele Klaus Iohannis ia în calcul să îl desemneze pe Cătălin Predoiu în funcția de premier.

Potrivit surselor, președintele României va invita și USR-PLUS la formarea noului Guvern, conștient fiind de faptul că aceștia nu au cum să refuze, în caz contrar vor plăti electoral. Dacă și această propunere va cădea, următoarea propunere a lui Klaus Iohannis va fi ex-premierul Ludovic Orban, care fie rămâne până la alegerile din toamnă, fie pică și declanșează organizarea de alegeri anticipate.

PSnews.ro a scris astăzi că PNL și Klaus Iohannis nu au renunțat la planul anticipatelor, iar președintele Klaus Iohannis va nominaliza pentru funcția de premier, după negocierile de azi cu partidele, alt nume decât Ludovic Orban, pentru a depăși criticile formulate de Curtea Constituțională chiar înainte motivarea deciziei.

Detalii aici: Ședință de urgență la PNL: ce variante iau în calcul liberalii înainte de consultări. Două nume SURPRIZĂ intră în discuție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *