Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski este în România, pentru o vizită de două zile. Janusz Wojciechowski se întâlneste, luni, cu prim-ministrul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
Pe agenda oficialului european este şi o întâlnire cu asociaţiile fermierilor şi cu reprezentanţi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
Marţi, comisarul Wojciechowski va vizita Portul Constanţa şi îşi va încheia deplasarea în România vizitând societăţi care au beneficiat de proiecte finanţate de UE.
Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, a explicat, pentru PS News, de ce vizita comisarului europan în România este una de încheiere de mandat, una de mulțumire și de curtoazie.
„Vizita comisarului Wojciechowski este, ca să spunem foarte concret, una de curtoazie, în acest moment. Asta, pentru că mandatul domniei sale se încheie în foarte scurt timp, nu face altceva decât să fie o vizită, pur și simplu de curtoazie.
De ce spun asta? Pentru că deja lucrurile care sunt enumerate acolo, scopul vizitei ș.a.m.d., sunt deja trasate de foarte multă vreme. Astfel, comisarul dorește, ca la final de mandat, să acorde și mulțumirile sale pentru modul în care s-a comportat România, în acest timp.
Comisarul este un om foarte responsabil și cu multă deschidere. Eu am comunicat foarte mult cu el și el întotdeauna a susținut fermierii.
Din păcate știm și noi cum se întâmplă la Bruxelles…deși nu decide de unul singur, întotdeauna a ridicat problemele fermierilor, la masa discuțiilor, chiar dacă ele nu s-au concretizat”, spune Cezar Gheorghe.
Analiza obiectivelor vizitei
Dacă spicuim din ceea ce face obiectivele vizitei sale: banii pentru Portul Constanța nu sunt altceva decât bani care sunt alocați de multă vreme. Aceia sunt doar în cuantum de 10 milioane pentru fiecare operator care dorește să-și dezvolte afacerea. Deci, nimic în comun cu agricultura.
Iar într-un final, cei 100 euro pe hectar pentru fermieri sunt banii care i-a adus Petre Daia, nicidecum actualul ministru, Florin Barbu. Adică, vorbim despre cele 10 plus 30 de milioane de euro acordate pe timpul mandatului lui Petre Daia, care nici astăzi nu s-au acordat, fermierilor.
Din ce înțelegem, se reduce cuantumul acelei sute de euro, la 78 euro, pe hectar. Dar, măcar să le dea. Și banii aceia sunt buni, dar nu sunt suficienți, nu acoperă sub nicio formă, pagubele suferite de fermierii români.
Una pe alta, este doar o vizită de complezență, de curtoazie din partea domniei sale. Janusz Wojciechowski este un om, pe care, eu personal, îl respect foarte mult.
“S-au luat cereale în schimbul armelor”
Comisarul Wojciechowski, cu toate greutățile pe care le-a întâmpinat și cu toate, hai să spunem, lucrurile rele care i s-au aruncat în cârcă, a încercat să-și ducă mandatul pe această perioadă foarte dificilă pentru toată lumea.
Să nu uităm că este polonez la origine și a încercat să susțină cât a putut de mult, drepturile fermierilor. Însă, la final, nu e decizia dânsului, sub nicio formă. Adevărul a ieșit tot timpul prin gura lui.
Ultima lui declarația a fost de genul: ”afacerile cu cerealele ucrainene au fost bune pentru Uniunea Europeană, având un excedent în balanță de 16 miliarde de euro”.
Concluzia? S-au luat cereale în schimbul armelor și de aceea Uniunea Europeană a ieșit pe plus în această balanță. Este extrem de simplu”, a conchis Cezar Gheorghe.
Janusz Wojciechowski, înaintea vizitei, a declarat că este foarte important ca fermierii din România să producă în cantităţi mari şi cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pieţei UE şi al securităţii alimentare mondiale.
„Aştept cu nerăbdare să sosesc în România pentru o vizită care va oferi o serie de oportunităţi importante. În primul rând, aceasta va fi o ocazie de a participa la reuniuni constructive cu prim-ministrul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Florin Barbu, pentru a discuta cele mai recente evoluţii care au un impact asupra agriculturii atât în România, cât şi în UE, precum şi punerea în aplicare a planului strategic PAC al României, care direcţionează fonduri UE în valoare de aproximativ 15 miliarde euro către fermierii şi comunităţile rurale din România. România a devenit un producător agroalimentar important în ultimul deceniu, exporturile atingând un excedent net de 2,7 miliarde euro în 2023. Prin urmare, este esenţial să se asigure faptul că fermierii din România pot continua să producă în cantităţi mari şi cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieţei UE şi al securităţii alimentare mondiale”, a afirmat Janusz Wojciechowski, înaintea vizitei, conform comunicatului Comisiei Europene.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News