Skip to content
Economie

S-au stabilit singurele trei zone din Marea Neagră din care pot fi recoltate midii și vongole pentru consum uman în România

Facebook/Cherhana la tine acasă
" "

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a stabilit cele trei zone de pe litoralul românesc al Mării Negre din care pot fi recoltate fructele de mare (midii și vongole) pentru consum uman, potrivit unui comunicat de presă.

– zona cuprinsă între Perișor și Chituc (Tulcea), cu o suprafață de cca. 215 mile marine pătrate
– zona cuprinsă între Năvodari și portul Constanța (Baia Mamaia), cca. 109 mile marine pătrate
– zona cuprinsă între Agigea și Mangalia, cu o suprafață de cca. 101 mile marine pătrate

" "
" "

Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din rațiuni de siguranță alimentară, moluștele bivalve vii pot fi introduse pe piață pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a țării respective.

Stabilirea celor trei zone e primul pas pentru dezvoltarea unor activități economice precum pescuitul midiilor și vongolelor sau deschiderea de crescătorii.

Instituțiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producție a moluștelor bivalve vii din teritoriile românești ale Mării Negre sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția Naționala de Pescuit și Acvacultură, Ministerul Educației și Cercetării prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională Apele Române.

Clasa A semnifică o calitate superioară a apelor din punct de vedere microbiologic, ceea ce permite introducerea directă pe piață pentru consumul uman a moluștelor bivalve vii, fără a mai fi necesară purificarea sau relocarea acestora.

De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, au fost recoltate și examinate probe pentru determinarea biotoxinelor marine. Probele au fost analizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București și pentru toate probele analizate până în prezent s-au obținut rezultate corespunzatoare, moluștele fiind sigure pentru consumul uman.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *