Skip to content
Politică

S. Mănăstire continuă dezvăluirile: legăturile primarului imobiliar de la Bușteni

psnews

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit miercuri, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Dosar de politician”, despre afacerile dubioase ale primarului imobiliar de la Bușteni, Emanoil Savin.

Redăm mai jos explicațiile jurnalistului:

”Pe primarul orașului Bușteni, Emanoil Savin îl cunoașteți deja de la rubrica Dosar de Politician. Acum acesta va deveni senator PSD de Prahova. Savin are o relație veche de prietenie cu Liviu Dragnea. Până de curând, bogatul primar de Bușteni a fost liberal, dar a dezertat la PSD pentru care a și candidat la Consiliul Județean Prahova, dar și la primăria Bușteni. Savin își dorește în continuare multe funcții publice pentru că în viață a reușit să deruleze afaceri imobiliare de milioane. Primarul de Busteni deține relații în politică și în afaceri pentru că este un veritabil rechin politic de apă adâncă, dar extrem de direct. Savin a intrat la inceput în partidul lui Dan Voiculescu, apoi s-a lipit de PSD cât timp a fost la putere; apoi Savin a sărit în barca PDL, fiind un fervent susținător al fostului președinte Băsescu, iar acum primarul- imobiliar, patron de hotel la Bușteni s-a reîntors la bază, adică în PSD. Numele său apare în diverse controverse, în special legate de afaceri imobiliare făcute în județul Ilfov, dar și la Bușteni. Emanoil Savin deținea la un moment dat peste 10 terenuri valoroase, cel puțin un hotel în stațiunea turistică, dar și patru apartamente, două case și sume importante de bani în bănci sau bani dați cu împrumut.

Un prim indiciu al bogăției lui Savin îl găsim în relația sa de afaceri, încă nelămurită, cu afaceristul imobiliar din Ilfov, Nae Nicolae, cel care a decedat într-un tragic accident (mașina lui Nicolae a fost lovită de tren la o trecere de cale ferată). Accidentul lui Nae Nicolae a rămas, de asemenea, un episod nelămurit și ciudat al ultimilor ani, mass media a vorbit de o posibilă sinucidere. Nae Nicolae a fost un baron al afacerilor cu terenuri în Ilfov, avea relații apropiate cu fostul vicepremier Gabriel Oprea (băgat și el în tranzacții imobiliare în Ilfov). Printre partenerii săi de afaceri și prieteni s-a numărat și primarul Emanoil Savin. Nae Nicolae, asemenea lui Gigi Becali, deținea unele dintre cele mai valoroase terenuri din Ilfov și sume impresionante de bani. De exemplu, în anul 2009, acest Nae Nicolae a declarat că deține într-un singur cont suma de 4,3 milioane de euro. Partenerul primarului Savin, acest Nae, alături de o anume Maria Gherghe, o femeie de afaceri implicată în tranzacții cu cupru, au controlat societatea Acumulatorul SA. Cei doi alături de Savin au privatizat fabrica pentru a pune mâna pe terenurile din zonă.

Din afacerea Acumulatorul primarului Savin i s-a tras un prim dosar penal, de care însă a scăpat miraculos. Presa locală din Ploiești a relatat că primarul Savin a luat un credit de la o bancă din Bușteni prin intermediul companiei sale Sanoplast SRL. Banii din credit au fost transferați către compania Acumulatorul din București de unde au fost retrași de către acționarul firmei și omul de încredere al primarului Savin, acest Nae Nicolae. Printr-un interpus, spune presa locală, Nae Nicolae a cumpărat un teren în suprafață de 2,3 hectare în comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov. Povestea relatată de presă provine din dosarul penal deschis pe numele directoarei de bancă din Bușteni, cea care i-a acordat creditul de 435.000 de dolari primarului Emanoil Savin.

Interesant este, că directoarea de bancă a explicat în fața procurorilor dedesubturile afacerii. „După ce i-am dat banii lui Savin, prin creditarea unei firme din Bușteni, acesta mi-a spus că terenul este pe numele lui Nae Nicolae și că va fi vândut unei firme străine, cu un milion de dolari, iar acești bani vor fi împărțiți la patru persoane, și anume: Nae Nicolae, Emanoil Savin, Viorel Hrebenciuc și Sergiu Sechelariu”.

Povestea în care a fost implicat viitorul senator Savin se întampla în timpul guvernării Năstase, când Viorel Hrebenciuc era la apogeul influenței sale. Sergiu Sechelariu amintit în declarație a fost secretar de stat la ministerul Transporturilor și fratele fostului baron Sechelariu de la Bacău. Și mai interesant este că o parte din terenul cumpărat cu banii imprumutați de la bancă de primarul Savin și intermediat de Nae Nicoale a ajuns în posesia lui Sechelariu. În final, directoarea de bancă este condamnată la șapte ani de închisoare, iar politicienii sunt lăsați în pace, în frunte cu primarul Savin. În Senatul României Savin îi va putea învăța pe ceilalți senatori cum să scapi în mod eficient de dosare penale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *