Skip to content
" "
Opinii & Analize

S.O.S. Jurnalism

Am apreciat dintotdeauna munca unui jurnalist, chiar și atunci când nici nu mă gândeam că viitorul mă va pune în situația de a fi unul dintre cei care dau viață cuvintelor.

Cu trecerea timpului, aveam să îmi dau seama că profesia nu este deloc ușoară și îți aduce multe responsabilități, cea mai importantă fiind responsabilitatea socială. De ce? Simplu: TU vei fi cel care va informa, educa și forma gustul cultural al publicului. Este adevărat că România trece astăzi prin momente la care noi cei tineri nu ne-am fi gândit vreodată că le vom trăi pe propria piele, dar înainte de a arunca cu noroi unii în alții, haideți să fim oameni. Da, sunt jurnalistă şi, de multe ori, fără intenţie, poate am exagerat în a formula anumite puncte de vedere, dar niciodată nu am uitat că atunci când îmi pierd respectul față de ceilalți, mi-am pierdut respectul față de mine.

Din păcate, astăzi, citind articolul lui PATRICK ANDRÉ DE HILLERIN din Cațavencii (Securitatea calcă pe cadavre în drumul ei spre viitor), mi-a crăpat obrazul de rușine. Omul ăsta este jurnalist? Nu numai că este jurnalist, dar este un jurnalist cu foarte mare experiență, care astăzi s-a rezumat (sub interesele nu știu cui) la a scrie un articol de-a dreptul PENIBIL. Cum tu, ca jurnalist cu așa experiență, să te cobori până într-acolo încât să te iei de necazurile din viața personală a unui politician (fie el cine o fi)? Cum să pui pierderea unui copil, subiect de discuție într-un articol care nu zice nimic, doar de dragul de a ataca?

Nu l-am cunoscut personal pe acest PATRICK ANDRÉ DE HILLERIN, nici nu știu dacă voi vrea să îl cunosc vreodată, dar deși în poze pare om, se pare că în realitate nu este așa. Pot să înțeleg să nu îți fie simpatic unul sau altul, dar să ajungi până într-acolo încât să te legi de un eveniment atât de tragic și atât de neplăcut, mi se pare josnic și deja nu te mai numești om. Viața personală a fiecăruia e sfântă!

Ceea ce mă înspăimântă și mă îngrijorează în același timp este că, dacă până și jurnaliștii cu ani grei de jurnalism în spate, ajung să scrie asemenea mizerii (pentru că altfel nu pot să le numesc), înseamnă că situația este GRAVĂ și poate ajunge chiar de necontrolat. Vă amintesc că presa este considerată a patra putere în stat iar voi, jurnaliștii, câinii de pază ai societății, așa că vă implor: nu vă întindeți după oase aruncate! Nu uitați că odată intrați în lumea asta, trebuie să vă păstrați onestitatea și să rămâneți obiectivi!

Lumea nu are nevoie de jurnaliști care, să îl citez pe cel numit mai sus, calcă pe cadavre pentru a reprezenta interesele unuia sau ale altuia.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *