Skip to content
Politică

S-a votat în numele tău? Poți face plângere penală. Vezi cum!

Discuțiile purtate pe seama evenimentelor din jurul procedurii de votare la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale au fost cap de afiș la începutul acestei săptămâni. Dacă în țară lucrurile nu au degenerat în privința listelor suplimentare, organizarea la secțiile de votare din afara granițelor țării a lăsat de dorit, iar mii de persoane din diaspora nu și-au putut exprima opțiunea.

APADOR (Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România) a anunțat, joi, pe propriul site procedura pe care orice român o poate urma pentru a verifica dacă s-a votat sau nu în numele său.

Primul pas este o solicitare ce trebuie trimisă pe adresa Autorității Electorale Permanente (AEP), unde trebuie întrebat dacă în dreptul CNP-ului solicitantului există o semnătură pe listele electorale (vezi modelul 1). Conform legii 544/2001, a liberului acces la informații, AEP are obligația să răspundă într-un de termen de până la 30 de zile, solicitările putând fi trimise fie prin poștă, fie prim e-mail. Datele de contact pot fi găsite pe site-ul www.roaep.ro.

Dacă răspunsul la prima cerere este afirmativ, se poate face o nouă solicitare pentru obținerea unei copii a filei pe care apare semnătura alegătorului (vezi modelul 2). Pe baza acesteia, există posibilitatea înaintării unei plângeri penale pentru fals în înscrisuri oficiale și fraudă electorală.

Model cerere 1:

model solicitare 1

Model cerere 2:

model solicitare 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *