Skip to content
Societate

”Să sari pe geam și să lași pacienții să moară arși…”. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, criticați de un fost ministru al Sănătății

stirile PROTV

Contactat de PS News, fostul ministru al Sănătății, medicul Florian Bodog, este de părere că atitudinea cadrelor medicale care au sărit de la etajul 1 în timpul incendiului care a izbucnit, luni seara, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, nu este „morală”, pentru că „ aceștia trebuiau să se asigure că pacienții sunt în siguranță”.

„În cazul lor a acționat mai mult frica decât datoria pe care o aveau, faptul că se aflau în mijlocul unor pacienți și atunci instinctul de autoconservare a  fost mai puternic decât instinctul de a-ți face datoria.

E foarte greu să comentezi, nefiind în situația respectivă. Nu este etic ceea ce au făcut și, în mod normal, dacă ești într-o altă secție, ca personal medical trebuie să iei măsurile necesare pentru stingerea incendiului, mai ales că înțeleg că incendiul nu a fost la etajul 1, ci la parter, și ar fi trebuit să se asigure că totul este în regulă cu pacienții și că aceștia sunt evacuați, eventual să iasă cu ei.

În alte incendii de acest gen cadrele medicale au evacuat pacienții, dar aici nu s-a întâmplata asta și înțeleg că se face și o anchetă pe această temă. Din punct de vedere moral eu cred că trebuiau să se asigure că pacienții, care sunt într-o anumită măsură neajutorați, și unii dintre ei neavând discernământ, sunt în siguranță. Cred că primul lucru pe care ar fi trebuit să îl facă era evacuarea acestora sau să limiteze efectele incendiului. Așa sărim pe geam și lăsăm pacienții să moară arși nu e nici etic, nici moral, dar instinctul de autoconservare a fost mult mai puternic”, a conchis medicul.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, arată primele informaţii oferite de ISU Dolj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *