Skip to content
Politică

„Să se autosuspende!” Boștinaru pune tunurile pe Iohannis. Vom importa modelul moldovenesc? EXCLUSIV

dantomozei.ro

Eurodeputatul Victor Boștinaru – vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European și membru în Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD – a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a pronunțat vehement pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în cazul în care acesta va insista să amâne sau chiar va refuza revocarea Laurei Kovesi de la conducerea DNA.

Mai mult: europarlamentarul social-democrat a pledat chiar pentru o auto-suspendare a primului om în stat, susținând că în caz contrar acesta va deveni nefrecventabil pentru partenerii externi.

„Eu cred că primul care ar trebui să se autosuspende ar fi președintele Iohannis în momentul în care ar decide să nu respecte o decizie a Curții Constituționale. Pentru că acest lucru îl pune în afara Constituției și este gestul cel mai manifest de încălcare a Constituției. Nici măcar nu mai are nevoie să fie control de constituționalitate, ținând cont de faptul că CCR a găsit conflictul și a recomandat soluția – respectiv: decizia de revocare.

Deci primul care se va pune în situația de suspendare e președintele Iohannis. Celelalte lucruri cred că ar trebui să vină de la sine, dar, cu umila mea răbdare, cred că până la urmă președintele va preveni o asemenea criză. Pentru că vorbim despre orgoliul unui președinte care va deveni nefrecventabil în ochii interlocutorilor săi europeni și internaționali. Va fi realmente pe poziția unui om care s-a pus în afara Constituției. Un «outlaw» e greu să fie frecventabil în lumea normală”, a explicat Boștinaru.

Noi am insistat: luând în calcul scenariul cel mai greu, în care Klaus Iohannis va insista cu amânarea sau chiar va spune cu subiect și predicat că refuză, este Victor Boștinaru pro sau contra suspendării? În replică, politicianul de la Bruxelles a optat pentru acest demers, dând de înțeles că Iohannis face o greșeală chiar mai mare decât predecesorul acestuia, Traian Băsescu.

„Aș fi pentru această decizie (de suspendare – n.r.), dintr-un motiv simplu: nu există nicio justificare, niciun motiv, niciun pretext și nicio scuză pentru ca o asemenea încălcare atât de gravă a Constituției să fie acceptată. Aduceți-vă aminte: Traian Băsescu – cel care juca tontoroiul pe Constituție – n-a mers până acolo, încât să spună că nu-i pasă de hotărârile Curții Constituționale. Deci nici măcar el n-a făcut-o!

Indiferent cine ar fi președinte; chiar și dacă ar fi un președinte de la PSD care ar încălca Constituția, ar fi în favoarea suspendării lui. A accepta precedentul deschide calea anarhiei în România, pentru că data viitoare oricine (fie președintele, fie Guvernul, fie Parlamentul) se va putea folosi de de acest precedent; orice instituție va putea spune: «Constituția e o problemă de analiză politică și de lectură lentă», după care să concluzioneze: «Nu vreau!». Nu există decât anarhie! La acest act manifest și extrem de grav de încălcare a Constituției, urmarea e una singură: anarhia. Or, anarhia este exact opusul democrației”, a tunat Boștinaru.

În acest punct, am mers mai departe cu scenariul, solicitându-i lui Victor Boștinaru să precizeze ce ar dori să facă Parlamentul: suspendare PLUS referendum de demitere sau doar suspendare, urmând ca actualul șef de stat să revină automat în funcție după 30 de zile, timp în care președintele interimar Călin Popescu-Tăriceanu o va revoca pe Codruța Kovesi? Deși inițial a evitat să se pronunțe tranșant, parlamentarul european nu a exclus a doua variantă, practicată – sub o formă ușor modificată – în Republica Moldova.

„Decizia mea este mai puțin importantă aici și nici n-am cum să mă manifest decât la vot, în ziua referendumului. Dar cred că Parlamentul va lua decizia corectă în această privință și va declanșa procedura.

E preferabil să nu-mi dau cu părerea. În momentul în care există temeiul legal și constituțional pentru o procedură de suspendare fără finalizarea prin referendum, atunci sigur că da: putem aplica și modelul moldovean, care îl suspendă pe președinte o zi, după care îl repune la loc”, a punctat PSD-istul.

În altă ordine de idei: precizăm că anterior discuției cu Victor Boștinaru PSnews.ro a încercat să ia legătura cu mai mulți lideri formali și informali ai PSD pe acest subiect, dar cei mai mulți nu au răspuns la telefon. În schimb, cei trei social-democrați cu care am reușit să stăm de vorbă (Daniel Suciu, liderul de grup din Camera Deputaților, precum și vicepreședinții Mirela Furtună și Natalia Intotero) au adoptat poziții de „no comment”, în ciuda insistențelor noastre.

„Nu vreau să mă pronunț. Au trecut două zile de la ieșirea președintelui. Nouă chiar trebuie să ne ia puțin mai mult să anticipăm ce vrea să facă domnia sa, în condițiile în care nu este în stare să citească o hotărâre a Curții Constituționale, care este obligatorie. Vom vedea ce urmează”, a declarat Suciu.

„Nu aș putea să mă pronunț în nume personal. Va trebui să fie o discuție a coaliției PSD-ALDE, dar nu o excludem. Va fi un punct de vedere comun al PSD și ALDE”, a afirmat Furtună.

„Este o decizie care trebuie luată la nivelul conducerii Partidului Social Democrat. Când va fi această discuție, vă voi comunica răspunsul. Deocamdată nu am avut nicio discuție în acest sens. Prefer să nu mă pronunț până când nu există o discuție la nivelul conducerii Partidului Social Democrat. Eu fac parte dintr-o echipă. Deciziile se iau de o echipă, nu de către o singură persoană. Eu sunt omul echipei”, a spus Intotero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *