Skip to content
Politică

Să tot să fii șef la CCR! Ce avere are și ce pensie fabuloasă va încasa Dorneanu

nasul.tv
" "

Să tot fii șef la CCR! Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a avut anul trecut venituri cu multe zerouri, iar în curând acesta va putea încasa o nouă pensie, ca judecător al Curții, ca urmare a modificărilor legislative aduse de Parlament.

Potrivit declarației de avere depuse pe site-ul Curții Constituționale, Valer Dorneanu a încasat în 2017 următoarele sume: 305.314 lei (indemnizație președinte CCR), 49.985 lei (indemnizație profesor universitar la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București), 159.587 lei (pensie de la Casa de Pensii a Municipiului București) și 53.772 lei (indemnizație pentru limită de vârstă de la Camera Deputaților).

" "
" "

Astfel, potrivit documentului prezentat mai sus, șeful CCR a încasat 568.658 lei, adică, aproape 47.300 de lei pe lună sau echivalentul a mai bine de 10.000 de euro pe lună.

Pe 25 iunie, Parlamentul a aprobat o serie de modificări la Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Pe lângă imunitatea sporită acordată judecătorilor CCR (nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului Curţii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), modificările presupuneau și instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii CCR.

Concret: judecătorii Curții, cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, pot beneficia „de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentantă de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute”.

Pentru fiecare an de vechime peste pragul menționat se va adăuga la cuantumul pensiei speciale 1% din baza de calcul. Odată stabilită și acordată pensia de serviciu, ea se va actualiza la fiecare majorare a indemnizației și a sporurilor judecătorilor CCR.

„În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exercițiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin. (1)”, mai spun modificările adoptate de Parlament. Altfel spus, lui Valer Dorneanu, pensionat înainte de preluarea mandatului la CCR, i se va recalcula pensia încasată de la Casa de Pensii a Municipiului București astfel încât să reprezinte 80% din veniturile încasate ca judecător.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *