Skip to content
Politică

Sacrificarea ALDE, cadou de la Liviu Dragnea pentru Gabriela Firea EXCLUSIV

După luni de analize și negocieri, săptămâna trecută PSD a reușit să finalizeze lista candidaților dar și strategia de alianțe cu UNPR și ALDE pentru București.

În ceea ce privește candidaturile pentru consilierii generali lucrurile stau simplu: cele trei partide au optat pentru liste separate însă în ceea ce privește primăriile lucrurile se complică: PSD și UNPR merg împreună doar în trei sectoare (sectoarele 1, 2 și 6) iar ALDE va merge separat atât la primăria generală cât și la sectoare.

Chiar dacă numele candidaților propuși de PSD au fost cele vehiculate de presă (Gabriela Firea – Primăria Generală, Dan Tudorache – Primăria Sector 1, Neculai Onțanu – Primărie Sector 2, Robert Negoiță – Primărie Sector 3, Daniel Băluță – Primărie Sector 4, Daniel Florea – Primărie Sector 5 și Gabriel Mutu – Primărie Sector 6), Liviu Dragnea a surprins totuși prin decizia de a nu forma alianță cu partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Așadar se ridică următoare întrebare: de ce a fost lăsată ALDE pe dinafară?

În lipsa unei explicații oficiale nu putem decât să speculăm, iar răspunsul este cu atât mai important cu cât este de notorietate faptul că sociologii apropiați social democraților au tot testat șansele lui Călin Popescu Tăriceanu la Primăria Capitalei, dar și faptul că Liviu Dragnea a încercat să îl convingă pe liderul ALDE să candideze.

Variantele că ALDE și-ar fi dorit mai mult decât a fost dispus Liviu Dragnea să ofere sau că o alianță și cu UNPR nu ar fi fost pe placul lui Călin Popescu (alianță la care Liviu Dragnea nu a vrut să renunțe, cel mai probabil pentru că Neculai Onțanu are toate șansele să câștige fără probleme în sectorul 2) sunt ipoteze viabile, însă explicația lui Liviu Dragnea la această situați ne duce cu gândul la o altă versiune.

Liviu Dragnea spunea așa:
Cu ALDE au existat analize pe care le-am făcut și noi, și dumneavoastră și din aceste analize a reieșit că și pentru PSD, și pentru ALDE, din punct de vedere electoral, este mult mai bine să se meargă separat. Vorbim de electorate puțin diferite și interesul și al nostru, și al colegilor de la ALDE este ca fiecare partid să obțină maximum din potențialul pe care îl avem.”

La prima vedere această declarație nu spune mare lucru, însă dacă suntem mai atenți vom vedea că Liviu Dragnea face referire la orientarea politică de dreapta a electoratului partidului lui Călin Popescu Tăriceanu. Acest lucru ne face să realizăm că această ruptură de ALDE nu este o simplă neînțelegere între cele două partide, ci mai degrabă este o strategie foarte bine pusă la punct de Liviu Dragnea.

Gabriela Firea este considerată un candidat mai slab decât Ludovic Orban, așa că trebuie să exploateze orice avantaj în favoarea sa. A forța ALDE să vină cu propriul candidat la Primăria Capitalei aduce automat o mai mare fragmentare a electoratului de dreapta.

Electoratul de stânga are o singură variantă, candidatul PSD-UNPR, în timp ce electoratul de dreapta are de ales cel puțin între PNL, ALDE, PMP, USB, candidatul susținut de M10 și eventual alți independenți. Chiar dacă majoritatea nu au șanse reale la Primăria Capitalei, ei vor rupe procente valorase de la PNL, iar în condițiile desfășurării alegerilor într-un singur tur acest lucru aproape că garantează câștig de cauză PSD-ului.

În plus trebuie să ținem cont că este foarte probabil ca acest tur de scrutin să nu reușească să scoată din casă nehotărâții și astfel bătălia se va da între nucleele dure ale fiecărui partid (nucleul dur al social democraților a fost întotdeauna cu aproximativ 10% peste cel al liberalilor), fapt care face ca PSD-ul să fie favorit chiar înainte ca lupa să înceapă.

S.D.

1 comentariu la “Sacrificarea ALDE, cadou de la Liviu Dragnea pentru Gabriela Firea EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *