Skip to content
Opinii & Analize

Sacrificiu ritualic pentru un PNL la guvernare

Punerea sub acuzare a lui Vasile Blaga și demisia acestuia din conducerea partidului este semnalul cel mai puternic că pentru PNL lupta anticorupție are valoare de sacrificiu ritualic. Nimic mai fals decât aserțiunile celor cu simpatii puternic stângisto-pesediste că în acest moment PNL este scos din jocul politic. Este poate cea mai la îndemână și facil-intelectuală interpretare a faptelor.

Eliminarea lui Blaga din primul plan al vieții politice liberale este practic restartul de care liberalii aveau nevoie. Prinși încă din primele luni de la alegerea lui Iohannis într-o mocirlă de jumătăți de asumări și caracterizați de o lipsă acută a curajului politic, liberalii deveneau tot mai mult captivii unei nevoi de salvare. Plecarea lui Blaga arată foarte clar că viitorul PNL se conturează diferit. Cu voie sau de nevoie, dar diferit.

Blaga, odată cu gestul demisiei, rupe pisica în ceea ce privește răspunsul la întrebarea liberalilor – noi ce facem ? Fix a doua zi după demisie, Iohannis face pentru prima dată gestul salvator pentru PNL și deschide jocul declarațiilor menite să îl apropie pe Cioloș, în mod formal, de liberali. Invitația adresată premierului în funcție de a-și declara deschis “măcar simpatia sau adeziunea sau preferința” le arată liberalilor că viitorul lor politic este alături de Dacian Ciolos. Mai pe scurt spus, Cioloș este singurul care poate transforma înfrângerea lui Blaga de către statul de drept, într-o victorie a PNL, ducându-i pe liberali în interiorul Palatului Victoria, după alegeri. Iohannis transmite indirect că încredințarea mandatului de guvernare PNL-ului este posibilă doar prin intermediul lui Dacian Cioloș.

Mai mult, dacă PNL înțelege corect mesajul președintelui ar fi pentru prima dată când acesta ar intra în alegeri cu o acoperire completă a mesajelor electorale. Dacian Cioloș ar vorbi corect, european și calm despre guvernare, programe și bunăstare, în schimb ce liderii PNL ar avea rolul de a mobiliza un vot anti-PSD.

Nimic nu poate fi mai antitetic decât să îl opui pe europeanul Dacian Cioloș teleormăneanului Liviu Dragnea. PSD se vede pus astfel într-una dintre cele mai complicate situații privind deciziile strategice: să ataci electoral PNL-ul va însemna să îl ataci direct pe Dacian Cioloș. Iar acesta pare a fi omul care poate acum să mobilizeze în România și vot pentru PNL, dar și cel anti PSD.

În momentul de față și în ședințele de partid din săptămâna viitoare PNL își va juca viitorul politic pentru următorii patru ani. Dacă va înțelege că „Iohannis dă, dar nu bagă în traistă” și va lua deciziile corecte,  liberalii vor avea șansa de a da, după mult timp, un Guvern cu adevărat de dreapta pentru România.

3 comentarii la “Sacrificiu ritualic pentru un PNL la guvernare

  1. Nu pot sa imi dau seama in logica caror masuratori sau studii concrete ajunge PNL sa preia guvernarea cand au 25% intentie de vot, nu se vede maretia salvatoare a lui Ciolos decat in declaratiile presei acolite, iar presedintele lanseaza timid cateva afirmatii. Nu au primari multi, nu au structuri, nu au presedinte bun de partid, nu au manager de campanie… nu au pur si simplu. Deci cum vor castiga? Romanii nu stiu de Ciolos din Bruxelles sau de Dragnea din Teleorman, stiu doar de bunastarea din buzunar, oferita in mod clar de catre cine… de catre PSD. Eu zic ca sondajul lui Nicusor Dan e cel mai veridic, fiind facut de o companie din afara Romaniei. Da, PSD va obtine peste 40% si impreuna cu ALDE si PMP vor face guvern si ghici cine ramane afara… PNL cu Iohannis cu tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *