Skip to content
Politică

Săgețile lui Felix Stroe de la ANAF, înțepate în companii de stat. Interesele de la Constanța EXCLUSIV

libertatea.ro

PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează felul în care săgețile de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ale lui lui Felix Stroe (fost ministru al Transporturilor și cel care conduce filiera județeană PSD Constanța) s-au „înțepat” în mai multe companii de stat.

Este vorba despre Florin Ursu și Dorian Burduja, numiți săptămâna trecută de către premierul Viorica Dăncilă în funcțiile de inspector general al Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), respectiv de inspector general adjunct antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Fiscală 2 Constanța,

" "

CITIȚI ȘI: Dragnea, umilit de gruparea Constanța EXCLUSIV SURSE

Așa cum v-am arătat în articolul de săptămâna trecută (a se vedea linkul de mai sus), cei doi ar fi fost numiți ca urmare a unei înțelegeri între actualul președinte al ANAF, Ionuț Mișa, și fostul ministru al Transporturilor Felix Stroe (președintele organizației județene PSD Constanța și informator al Securității în anii ’70, conform CNSAS). Atât Ursu, cât și Burduja au activat în structurile constănțene ale Fiscului: primul ca director al ANAF Constanța (apoi al DGAF Constanța), iar celălalt în calitate de comisar superior I la Garda Financiară (actualmente DGAF) Constanța.

Florin Ursu și soția conectată la bani publici

Ei bine, site-ul de știri Ziua de Constanța a publicat declarațiile de avere ale celor doi: Ursu AICI (document din mai 2017), respectiv Burduja AICI (document din aprilie 2017). În cazul lui Florin Ursu, declarația scoate la iveală două terenuri intravilane în Năvodari, însumând circa 1.000 de metri pătrați (unul pe numele soției, Gabriela), și o casă tot în Năvodari, în suprafață de 282 mp, deținută tot laolaltă cu soția. De asemenea, Florin Ursu a declarat un depozit de 150.000 de lei la Banca Transilvania și o datorie de 15.000 de euro la BRD.

La rândul ei, Gabriela Ursu figurează ca economistă la SC Partener Construct General SRL (o firmă care se ocupă cu lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat) și ca angajată a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța. Tot Ziua de Constanța o menționează pe Gabriela Ursu ca asociată în SRL-ul amintit, companie care a câștigat în 2015 și 2016 câte un contract de reparații și întreținere cu Uzina Termoelectrică Midia, fiecare contract valorând peste 718.000 de lei (detalii AICI și AICI).

Pe de altă parte, AJPIS Constanța a fost afectată în  decembrie de un protest spontan, angajații fiind nemulțumiți de modificările apărute în urma Legii salarizării unitare, potrivit Constanța News.

Dorian Burduja, acționar la interesanta societate Oil Terminal

Revenind la Dorian Burduja, trebuie să spunem că acesta și-a trecut în declarația de avere un apartament de 92,53 de metri pătrați în Constanța (deținut împreună cu soția, Irina – angajată tot la Fiscul din Constanța) și altul, de 68,18 mp, dintre care cinci optimi sunt deținuți de către Paraschiva Emilianov. O simplă căutare pe Google după numele „Paraschiva Emilianov” ne indică o fostă inspectoare de biologie și profesoară de la Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța (în prezent pensionară), decorată în decembrie 2004 – cu câteva zile înainte de încheierea ultimului mandat – de către președintele din acel moment al României, Ion Iliescu, cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler (a se vedea portalul Lege5.ro).

Același Dorian Burduja nu se poate lăuda cu depozite bancare, dar a menționat în declarația de avere datorii de zeci de mii de lei și de euro la mai multe bănci.

Dar partea pe care punem accent este calitatea soților Burduja de acționari la mai multe entități listate pe Bursa de Valori București (BVB): el la SC Oil Terminal SA, iar ea la două societăți de investiții financiare: SIF 2 Muntenia și SIF 5 Oltenia.

Oil Terminal (cel mai mare operator de țiței pe mare) este – așa cum arată BVB – o companie deținută în proporție de 59,62% de statul român, 27,21% de diverși acționari nenominalizați, precum și de către un anume Sebastian Valentin Dumitrescu, în procentaj de peste 13,16%. Ei bine, acest Sebastian Dumitrescu (născut – ATENȚIE! – pe 20 ianuarie 1923, deci acum în vârstă de 95 de ani) a intrat în atenția presei economice încă din anul 2017, când – printr-o serie de tranzacții cu milioane de acțiuni ale companiei, tranzacții întinse pe mai multe luni și operate prin împuternicirea fiului, Andrei – bătrânul ajunsese la un moment dat să dețină aproape 20% din Oil Terminal (simbol BVB: OIL), așa cum scria Replica Online.

„Andrei Dumitrescu, inginer electronist în domeniul IT, din Bucureşti, spune că tranzacţionează de patru ani la bursa românească în numele tatălui său iar în acest timp a investit contravaloarea a 16,8 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea, ceea ce la preţul de tranzacţionare de astăzi echivalează cu 14,5 mil. lei.

«Banii primiţi din dividende îi reinvestesc cumpărând alte acţiuni», spune Andrei Dumitrescu”, scria tot anul trecut Ziarul Financiar. (Aparent, numele complet al juniorului este Andrei Sebastian Dumitrescu, după cum arată un raport al acționariatului Oil Terminal.)

Înainte de încheiere, remarcăm că până în prezent Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – cel puțin la nivel public – s-a dovedit indiferentă în legătură cu prezența familiei Dumitrescu în acționriatul Oil Terminal.

Lăsăm un final deschis materialului de față, amintind că tot de numele Oil Terminal se leagă o numire cu dedicație pe filiera ALDE, dar cu rădăcini ce duc tot către Ion Iliescu și PDSR-ul anilor ’90, Iată ce scria Jurnalul Național în august 2017:

„Ministerul Energiei a inventat o funcţie la Oil Terminal SA, companie la care este acţionar majoritar, pentru un coleg de partid al ministrului Toma Petcu. Nicu Ştefan, vicepreşedinte al ALDE Giurgiu, este de pe 1 august director de investiţii şi siguranţa infrastructurii, chiar dacă nu are nicio pregătire în domeniu. Politicianul are în schimb o poveste de viaţă spectaculoasă: fost colonel SPP şi şef al gărzii premierului Nicu (Nicolae – n.r.) Văcăroiu, patron de firme de pază cu milioane de euro din contracte cu statul, o mega-afacere ratată cu ONU, dosar penal pentru falsificarea unor acte, asociat cu o fostă Miss Panama şi cu locotenenţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, simpatizant PSD, prieten cu şi apropiat de PDL, dar înregimentat, pe rând, în UNPR, PNL, PMP, PLR şi acum ALDE.

Colonelul SPP în rezervă Nicu Ştefan a fost şeful gărzii care l-a păzit pe premierul Nicu Văcăroiu în perioada 1992 – 1996, dar şi pe următorii trei prim-miniştri, ulterior fiind şef de obiectiv la Palatul Snagov. După trecerea în rezervă, în 1998, a fost asociat la grupul de firme Prima Guard şi Lavi Med, prim-vicepreşedinte al UGIR 1903, vicepreşedinte al Patronatului Serviciilor de Pază şi Protecţie şi vicepreşedinte al Federaţiei Serviciilor de Securitate.

Trecutul politic al directorului Nicu Ştefan acoperă, practic, toate partidele care s-au perindat la putere după 2010. A fost preşedintele UNPR Giurgiu, după care a trecut în PNL, de unde a ajuns în PMP, apoi în PLR, pentru a se opri, deocamdată, în ALDE. Într-un interviu din 2009, Nicu Ştefan se lăuda cu prietenia ce-l legă de Theodor Stolojan şi simpatia pe care o poartă PDL-ului, din partea căruia trebuia să fie numit prefect de Giurgiu, demers împiedicat, însă, de relaţia prea strânsă care îl lega de PSD.

Grupul de firme Prima Guard a primit în perioada 2008 – 2009 contracte de patru milioane de lei cu statul, în special de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Nicu Ştefan a patronat aproape 20 de firme, majoritatea intrate în faliment, cu datorii de zeci de milioane de lei la stat. În 2012, lichidatorul judiciar al Prima Guard Security Internaţional SRL l-a acuzat pe fostul colonel SPP că şi-a însuşit peste 13 milioane de lei din banii firmei, fapt care a dus la falimentul societăţii.

Nicu Ştefan s-a apărat spunând că din banii respectivi a cumpărat, în 2008, un bloc cu 41 de apartamente în Glendale, California, achiziţia imobilului fiind necesară pentru încheierea unui contract din partea ONU care urma să fi adus două milioane de dolari pe lună firmei Prima Guard Security Internaţional. Înţelegerea nu a mai fost însă concretizată.

În 2006, fostul colonel SPP a cedat una dintre firmele sale de pază, Prima Guard Security Group SRL, către HLS Venture Holdings Inc din Panama. Off-shore-ul era reprezentat de avocata Edith Olive de Bocanegra, soţia unui fost diplomat la Ambasada Panama la Londra şi fostă Miss Panama. Între 2004 şi 2006, Nicu Ştefan a fost asociat în Petro Security Group cu celebra Petromservice SA, firma lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a lui Liviu Luca. În 2005, fostul colonel SPP conducea Petro Security Group alături de Constantin Lucescu, avocatul lui Nicolae Ceauşescu în procesul de pe 25 decembrie 1989.

În 2013, fostul colonel SPP Nicu Ştefan era anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii. Politicianul a fost acuzat de falsificarea documentelor prin intermediul cărora a vândut o vilă din Agigea, cu vedere la mare, cu 76.000 de euro. Angajaţii primăriei au descoperit că Nicu Ştefan ar fi falsificat semnătura primarului şi ştampila instituţiei, motiv pentru care s-a întocmit plângere penală pe numele fostului colonel SPP, primăria constituindu-se parte civilă pentru suma de 255.820 de lei. Contactat telefonic, Nicu Ştefan a ţinut să precizeze că a fost vorba de un conflict personal cu primarul din Agigea. «Am câştigat în instanţă două procese cu primarul din Agigea cu privire la acea casă, prin sentinţe definitive, irevocabile şi executorii», a declarat Ştefan”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *