Skip to content
Politică

Șah la Iohannis: primele mutări pentru SUSPENDARE / EXCLUSIV

puterea.ro

O știre a trecut aproape neobservată miercuri, în vâltoarea provocată de războiul din ce în ce mai pe față dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea, cu tot cu implicațiile de sciziune a PSD-ului.

Ne referim la votul covârșitor, de 203 la 94, dat de către plenul reunit al Parlamentului în favoarea Declarației redactate de către șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în care acesta îl acuză pe Iohannis de abuz de drept și de uzurpare a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, în legătură cu OUG 13/2017.

CITIȚI ȘI: Parlamentul, chitit pe Iohannis: vot covârșitor pentru declarația care îl pune la zid

La prima vedere, mutarea din Legislativ pare un simplu gest făcut pentru răcorirea fanilor PSD, ALDE și chiar PMP, având în vedere că nici Traian Băsescu nu îl înghite pe Klaus Iohannis, deși cel dintâi nu a privit cu ochi buni manevrele oamenilor lui Liviu Dragnea cu Ordonanța de Urgență 13.

Cu toate acestea, o implicație pe termen mediu a Declarației lui Călin Popescu-Tăriceanu este aceea că actuala coaliție PSD+ALDE urmărește suspendarea președintelui, votul din Parlament fiind doar etapa de pregătire mintală a electoratului anti-iohannist.

Să ne explicăm: în urma iureșului din ianuarie-februarie, politicianul de la Cotroceni a câștigat un considerabil capital de imagine în rândurile populației anti-pesediste, ca urmare a asocierii propriei imagini cu cea a protestatarilor și a avertismentului aplicat Guvernului (în ciuda faptului că i-a fost reproșat în mod apăsat faptul că încălca astfel nu doar Constituția, ci și legislația penală – dar asta este altă discuție), precum și datorită unor inspirate artificii retorice (a se vedea „elefanții din încăpere” de la ședința cabinetului Sorin Grindeanu și „românii mei” despre care Klaus Iohannis a vorbit la Consiliul European).

Acum, ca să contrabalanseze acest avânt obținut de către Iohannis, oamenii lui Tăriceanu și Dragnea au început deja să se zbată pentru ca nu cumva să scadă încrederea propriilor activiști (parlamentari și nu numai). Iar primul pas a fost făcut miercuri: prin adoptarea Declarației comune, PSD și ALDE au reclădit încrederea că șeful statului poate fi suspendat.

Și să ne mai amintim ceva – o știre care la prima vedere pare o mișcare de PR a lui Liviu Dragnea, menită să îl prezinte drept un om politic împăciuitor, gata să unească întreaga țară în fața Uniunii Europene care ne vrea la periferia ei: pe 2 martie, liderul PSD i-a cerut lui Klaus Iohannis să inițieze consultarea partidelor politice pentru adoptarea unei poziții comune a României în ceea ce privește păstrarea statutului nostru în UE, în ciuda viziunii „Europei cu două viteze” promovate de unii ștabi de la Bruxelles. „Un gest onorabil”, veți spune. Dar întrebarea este: de ce nu a dat Dragnea dovadă de aceeași hotărâre ca Tăriceanu – să prezinte o Declarație similară în fața plenului legislativ comun? Pentru că PSD-istul gândește mai departe de ziua de mâine: el știe că, dacă demersurile României pe lângă Bruxelles vor da chix, primul de arătat cu degetul este însuși Iohannis, ca suprem reprezentant al țării noastre pe plan extern. Iar aceasta va fi a doua bucată de pantă pe care se va rostogoli amenințarea suspendării președintelui.

Cu toate acestea, suspendarea în sine este irelevant dacă se va materializa sau nu. Nu de alta, dar atât PSD, cât și ALDE ne-au obișnuit până acum să tot amenințe cu înlăturarea lui Klaus Iohannis, însă fără vreo acțiune palpabilă. În schimb, altceva vrem să scoatem în evidență: faptul că, prin însăși aluzia la o astfel de mutare, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu fac terapie de grup cu propriii oșteni, redându-le încrederea în forțele lor și încercând să le abată atenția de la dezastrul Ordonanței 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *