Skip to content
Justitie

Salarii de 8.000 de euro la Consiliul Superior al Magistraturii. 13 din cei 14 membri CSM au dat în judecată instituţia şi cer majorarea veniturilor cu 25%

Inquam Photos / George Călin

În septembrie 2020, 13 din cei 14 membri aleși ai Consiliului Superior al magistraturii (CSM) și-au dat în judecată propria instituție pentru majorarea indemnizațiilor cu 25% pe motiv de discriminare. Dacă soluția rămâne definitivă, cei 13 vor primi jumătate de milion de lei fiecare.

Un apel în acest caz are următorul termen joia viitoare, pe 26 mai, la Curtea de Apel Pitești.

În urmă cu șase ani, guvernul a majorat cu 25% salariile consilierilor de probațiune, adică cei care se ocupă de reintegrarea socială a condamnaților din România.

Trei ani mai târziu, cei 13 membri nemulțumiți din CSM au ajuns la concluzia că, începând cu 2017, au fost discriminați.

Din moment ce salariile consilierilor de probațiune au crescut cu o pătrime și fac parte din familia ocupațională „justiție”, aceasta ar însemna că și salariile celor din CSM, care fac parte din aceeași familie ocupațională, trebuie să crească cu 25%.

În ciuda diferenței de 23.000 dintre valorile celor două salarizări, judecătorii Simona Marcu, Mihai-Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Evelina Oprina, Nicoleta Țînț, Mariana Ghena și procurorii Cristian Mihai Ban, Codruț Olaru, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon și Tatiana Toader au dat în judecată CSM și au cerut majorarea indemnizațiilor cu 25% începând cu ianuarie 2017 până în prezent, indemnizația urmând să fie majorată și pe viitor, scrie Europa Liberă.

Inițial, acestora li s-au adăugat cei doi reprezentanți ai societății civile: Victor Alistar și Romeu Chelariu.

Singura care nu a fost de acord cu acest proces colectiv a fost judecătoarea Andrea Annamaria Chiș.

Procesul de la Vâlcea

Tribunalul Vâlcea, a stabilit, pe 2 martie 2021, într-un singur termen de judecată, că cei 13 din CSM au dreptate parțial.

În cererea de chemare în judecată, membrii CSM cer salariile majorate cu o pătrime începând cu ianuarie 2017, la care să se adauge dobânda legală și rata anuală a inflației.

Întrucât personalul de probațiune din cadrul Ministerului Justiție face parte din aceeași categorie profesională/familie ocupațională cu judecătorii și magistrații asistenți, considerăm că, în baza Deciziei Curții Constituționale nr. 794/2016 și a prevederilor art. 3Al alin. 1 din O.U.G. nr. 57/2015, s-a concluzionat că salariile judecătorilor trebuie calculate prin raportare la valoarea de referință sectorială maximă din cadrul categoriei profesionale/familiei ocupaționale a Justiției, adică 605,225 lei (484,18 lei, majorat cu 25%)”, se arată în motivarea tribunalului citată de portalul de rolii.ro.

Argumente aruncate la coș

Juristul Consiliului a cerut instanței să respingă cererea celor 13 pe motiv că aceasta s-a prescris și că „modalitate de aplicare a creșterii de 25% propusă de reclamantă este eronată și pierde din vedere faptul că această creștere a vizat, în mod expres si exclusiv, cuantumul brut al salariului de bază pentru consilierii de probațiune, iar nu o valoare de referință sectorială aplicabilă în familia ocupatională „Justiție”.

Imaginie generică de la audierile în Consiliul Superior al Magistraturii instituția care se ocupă de soarta profesională a magistraților.

Instanța nu a ținut cont de aceste argumente și un judecător din Vâlcea a dat dreptate membrilor CSM, cu o obiecție. Nu poate dispune plata majorată a salariilor din ianuarie 2017 de la începutul mandatului, ci începând din 14 septembrie 2017 până azi, termenul limită de 3 ani fiind perioada în care puteau să acționeze în judecată cei din CSM.

Nemulțumiți de soluție, cei 13 au făcut apel la Curtea de Apel Pitești care are următorul termen stabilit pe 26 mai.

Jumătate de milion de lei pentru fiecare

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), inflația în ultimii șase ani a variat între 1,3 și 5,1% pe an.

După calculele Europei Libere, la cei 370.000 de lei pe care ar trebui să îi primească fiecare dintre cei 13 membri ai CSM, se adaugă dobânda legală penalizatoare de 104.000 de lei și indexarea cu inflația.

În total, aproape 500.000 de lei pentru fiecare.

Pe 29 septembrie 2020, cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM Victor Alistar și Romeu Chelariu au formulat cerere de renunţare la judecată.

Reclamanţii au precizat că nu renunţă la dreptul pretins, ci doar la judecarea cauzei, datorită distanţei faţă de localităţile de domiciliu şi dificultatea de a fi prezenţi la termenele de judecată”, se mai arată în motivarea tribunalului.

Reclamanții din acest proces mai au șase luni din mandatul de membri ai CSM, mai puțin Mariana Ghena care s-a pensionat deja.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *