Salariul minim în lume: în ce țări îți ajung banii și cum e în România

Magazine
Sursa foto: Inquam / Cornel Putan Alin

Analiștii au verificat cum a evoluat salariul minim în 67 de țări, cum au crescut prețurile produselor alimentare de bază și cum se compară costul unui „coș de supraviețuire” cu salariul minim.

În raport, analiștii au folosit salariile nete, pe care angajații le duc acasă, deoarece diferența dintre salariul brut și cel net, în funcție de țară, poate varia de la câteva procente până la 37%, ca în România.

Studiul face o comparație între salariile minime lunare pentru munca cu normă întreagă începând cu ianuarie 2024 cu salariile de la începutul anului trecut. Aceste rate provin de pe site-urile oficiale ale guvernului, de la ministerele sau comitetele relevante (începând cu 08.01.2024). Au fost omise țările în care salariul minim este negociat de sindicate individuale și țările care nu au un salariu minim legal (Elveția, Italia, Singapore și țările din nordul Europei). Pentru țările în care salariul minim variază de la o regiune la alta (SUA, Canada, Filipine, Thailanda și Vietnam), analiștii au calculat și utilizat media aritmetică a tuturor regiunilor. Salariile nete au fost obținute prin intermediul calculatoarelor de salarii.

Coșul de cumpărături utilizat în acest studiu este un coș contractual de produse alimentare, creat doar în scopuri statistice. Cantitățile indicate au fost calculate pe baza recomandărilor unora dintre ministerele de sănătate cu privire la standardele minime de consum alimentar. Prețurile produselor au fost preluate de pe site-ul numbeo.com, unde consumatorii din întreaga lume monitorizează prețurile produselor alimentare, precum și ale altor produse și servicii.

Pentru conversia valutară, s-au folosit datele medii ale cursului de schimb de la Google Finance pentru al patrulea trimestru al anului 2023.

Citește mai mult AICI

Sursa foto: Picodi

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL