PSnews

Opinii

Salariul minim, ultima pomană electorală a PSD

Pentru Iohannis a fost simplu si evident. „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”, le-a transmis președintele României liderilor PSD-ALDE și noilor miniștri urcați în funcții prin pârghiile de partid ale lui Dragnea.

Din nefericire, constatarea prezidențială nu a avut niciun ecou în rândul coaliției de guvernare. În aceeași zi în care Klaus Iohannis a promulgat Legea salarizării unitare, liderii coaliției PSD-ALDE afișau un nou program de guvernare, cu proiecte și mai halucinante decât cele imputate guvernului Grindeanu.

Dacă Legea alarizării bugetare riscă să tragă defigitul bugetar cu aproape 2 procente mai sus decât plafonul maxim asumat de statele membre UE, anunțul privind creșterea salariului minim  pe economie pare să fie o scorneală aberantă demnă de un horror financiar.

În prezent, nivelul minim de salarizare în România este stabilit la 1450 de lei, dar fanteziile economice ale echipei Dragnea-Vâlcov îl plasează la un nivel dublu în cel mult 3 ani de acum.

De este de speriat o creștere a salariului minim în condițiile actuale? Păi, în primul rând, Legea salarizării unitare nu are efecte imedate decât în sectorul bugetar, o eventuală creștere graduală a salariilor din mediul privat urmând să fie suportată de ngajatori în timp și în funcție de dimensiunea la care se va prezenta mediul de afaceri privat după reformele aiuristice puse la cale de ctualul guvern.

În schimb, o creștere impusă a salariului minim afectează toți angajatorii din țară, indiferent de forma de capital existentă la baza afacerilor lor, de simpatii politice sau de mai știu eu ce alt criteriu luat în calcul în doctrina economică a actualului PSD.

O creștere a alariului minim este o sarcină în plus trasată mediului de afaceri și, între noi fie vorba,  imposibil de pus în practică.

Viziunea PSD-ului de a gestiona soarta economiei s-a schimbat radical din momentul accederii la guvernare. Până acum, toate guvernele PSD au intrat la putere pe uun od de criză, sintagma „moștenirii dezastruoase” lăsată de guvernul anterior ținând deja de limbajul de lemn patentat în rândul urmașilor lui Iliescu.

Este pentru prima dată când  PSD intră la putere pe un fond de creștere economică accentuată, iar comportamentul liderilor suferă și el modificări radicale. ”Caracteristica administrației PSD-iste din acest moment este reprezentată de consum”, observa cu finețe deputatul Ovidiu Raețchi.

Din păcate, consumul celor 5,7 procente de creștere economică nu este direcționat spre sectorul investițional în încercarea de a întreține acest trend pozitiv din istoria economică recentă a țării, ci spre o zonă care nu face decât să alimenteze deficitul bugetar.

Tocați pe salarii care înlocuiesc pomenile electorale, banii strânși la buget vor avea efectul unor găuri negre în economie. Impunerea unui nivel de salarizare minim aproape dublu față de cel din prezent nu va face decât să accentueze fenomenul muncii la negru ori îi va convinge pe angajatori că este cazul să pună lacătul pe ușa firmei și să se retragă de pe piață.

3.000 de lei salariul minim mi se pare o cifră mare. Mi-e greu să anticipez ce efecte va produce pe piața muncii. Nu știu dacă este un target realist. Mi se pare un pic cam mult. Toată creșterea asta economică nu ține doar de ceea ce se întâmplă în România. O avem acum datorită unei conjuncturi, dar nu suntem singuri pe planetă”, a comentat fostul secretar de stat din Ministerul finanțelor Dan Manolescu.

Presiunea pusă pe mediul de afaceri din acest punt de vedere este una în măsură să descurajeze antreprenorii să mai investească bani în economie, să creeze noi locuri de muncă sau, după cum am spus, să mai activeze.

Pomana electorală a salariului minim de 3.000 de lei s-ar putea transforma în cel mai negru coșmar al românilor, indiferent de clasa socială din care fac parte, spectrul șomajului, al condițiilor inumane de muncă sau al emigrării fiind singurele luminițe care să văd la capătul acestui tunel deschis de Liviu Dragnea și echipa sa.

5,7% creștere economică însreamnă că, până și cu un carburant impropriu, motoarele economiei românești țin să se dezmorțească, Procentul acesta nu reprezintă însă o constantă care să îți permită să arunci cu banii în stânga și în drepta. Caracterul artificial al creșterii economice din România este dat de lipsa de performanță a acesteia. Avem o creștere bazată pe consum, dar a plusa la infinit pe întreținerea acestuia e un mod sigur de a-ți bate singur cuie în talpă.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi