Care este salariul pe care îl va încasa Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte în CE

Sursa foto: Facebook/ Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu este alegerea Ursulei von der Leyen pentru unul dintre cele șase posturi de vicepreședinte din viitoarea Comisie Europeană. Atribuţiile acesteia au fost detaliate într-o „scrisoare de misiune” trimisă de șefa CE. Ea va câștiga în jur de 35.000 de euro pe lună. 

Roxana Mînzatu va câștiga în jur de 35.000 de euro pe lună – salariul de comisar și bonusul pentru funcția de la vârful Comisiei Europene. Se adaugă banii pentru cabinet plus alte sporuri şi privilegii, potrivit Observator.

„Roxana Mînzatu va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela unei Uniuni a Competențelor și a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Se va concentra pe acele domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a transmis Ursula von der Leyen.

Roxana Mînzatu este membru PSD și a ocupat funcția de ministru al fondurilor europene în guvernul condus de Viorica Dancilă. La alegerile din iunie, a fost aleasă europarlamentar, poziție la care va renunța în curând.

„În rolul dumneavoastră de vicepreşedinte executiv, aş dori să ghidaţi activitatea generală privitoare la consolidarea capitalului uman al Europei, de la competenţe şi educaţie la construirea de cunoştinţe şi experienţe pe parcursul vieţii noastre, fie prin studii în străinătate, fie prin a profita la maximum de cultură şi sport. Rolul dumneavoastră va fi acela de a lucra cu comisarii pentru sprijinirea oamenilor, consolidarea societăţilor noastre şi a modelului nostru social”, se arată în scrisoarea trimisă Roxanei Mînzatu de către Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.

De asemenea, Roxana Mînzatu va trebui să se concentreze pe Pilonul European al Drepturilor Sociale şi să ajute la soluţionarea problemei lacunelor privind competenţele şi forţa de muncă, problemă ce împiedică productivitatea şi competitivitatea.

„Vă veţi concentra de asemenea pe pregătire şi educaţie şi pe impactul şi oportunităţile tehnologiei şi inovării în lumea muncii. Trebuie să ne reunim societatea prin educaţie, sprijinind tinerii şi construind pe baza lucrurilor pe care le avem în comun. Iată de ce a continuat munca noastră pentru construirea unei Uniuni a egalităţii şi pentru ruperea barierelor şi a discriminării pe care o cunosc zilnic atât de mulţi oameni. Aş dori să ghidaţi activitatea în această privinţă pentru a crea o societate şi un model social mai corecte şi pentru a garanta că Europa îşi poate folosi deplin talentul şi potenţialul”, scrie Ursula von der Leyen.

Potrivit sursei citate, misiunea Roxanei Mînzatu privind responsabilităţile referitoare la drepturi sociale şi locuri de muncă, competenţe şi educaţie va fi aceea de a se asigura că economia socială de piaţă continuă să sprijine transformarea industriilor şi a societăţilor europene şi completarea pieţei unice, furnizând locuri de muncă de calitate, mai multă egalitate şi scoaterea mai multor oameni din sărăcie.

În 2025, ar urma să fie prezentat un nou plan de acţiune privind implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, plan ce va include etapele procesului necesar atingerii ţintelor sociale stabilite pentru 2030.

Potrivit aceluiaşi document, o altă prioritate a vicepreşedintei executive a CE pentru oameni, competenţă şi pregătire va fi îmbunătăţirea abordării Europei faţă de siguranţa şi sănătatea ocupaţională şi asigurarea de locuri de muncă mai sănătoase.

„Doresc să exploraţi căile de facilitare suplimentară a mobilităţii forţei de muncă, simultan cu garantarea că regulile sunt consolidate corespunzător cu sprijinul unei solide şi consolidate Autorităţi Europene a Muncii. Veţi lucra la modernizarea, simplificarea şi digitalizarea coordonării securităţii sociale. Veţi contribui la Semestrul European în ceea ce priveşte politicile sociale, educaţia şi ocuparea forţei de muncă”, menţionează Ursula von der Leyen în „scrisoarea de misiune”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: