Skip to content
Prahova Știri locale

Salvamont Prahova: Pericol de accidentare pe pârtie. Risc de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

adevarul.ro

Echipajele Salvamont din județul Prahova atrag atenţia că porțiunile cu gheață s-au format în special în părțile superioare ale pârtiei din Azuga, iar turiștii ar trebuie să evite zona, dacă nu sunt experimentați și să nu coboare cu viteză pe pârtie.

Partea superioară a pârtiei Sorica din Azuga prezintă mari porțiuni de gheață. Vă rugăm să fiți foarte precauți la coborâre, adaptându-va viteza și maniera de a schia la starea pârtiei”, au anunțat reprezentanții Salvamont Prahova.

Meteorologii avertizează asupra riscului mare de avalanşe din Munții Făgăraș și în Bucegi.  Risc moderat de avalanșe va fi și în munții Rodnei, Bistriței, Ceahlău, Călimani, Parâng, Șureanu, Țarcu, Godeanu, Vlădeasa, Muntele Mare și Giulău.

 

Vremea caldă pentru această perioadă poate favoriza declanșarea de avalanșe în special pe versanții suficient de înclinați și cu orientare sudică, prin alunecarea zăpezii de la suprafață, care s-a compactat ușor, peste stratul mai vechi și consolidat. În locurile adăpostite, sunt depozite de zăpadă ce depășesc 3-4 m. Pe versanți, cu orientări diferite, sunt formate plăci de vânt local consistente și cu coeziune slabă cu straturile subiacente.

La supraîncărcări oricât de mici, stratul însemnat și puțin stabilizat de zăpadă din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați, declanșându-se avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, transmite B1.ro.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, temperaturile ridicate vor favoriza în continuare umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă de la suprafață, mai însemnat pe versanții nordici, care poate aluneca cu ușurință peste stratul vechi, consolidat, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări cât și spontan, ducând la declanșare avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *