Skip to content
Politică

Salvaţi Copiii România, puternic semnal de alarmă: Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor are peste zece ani vechime

stiridecluj.ro

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite, în timp ce, în România, mor de două ori mai mulţi nou-născuţi înainte de termen în comparaţie cu media europeană, a avertizat ONG-ul Salvaţi Copiii.

ONG-ul a avertizat că, în România, mor de două ori mai mulţi nou-născuţi înainte de termen – o rată a mortalităţii infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit datelor aflate în lucru la INS, decembrie 2018 – decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternităţile nu pot oferi asistenţă medicală cazurilor severe.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

”Când am demarat programul de reducere a mortalităţii infantile în 2010, nu ştiam exact dimensiunile situaţiei. Foarte repede am înţeles că proporţiile sunt efectiv dramatice şi ele ţin de incapacitatea statului de a formula priorităţi în privinţa politicilor publice. Şi astfel, pentru a suplini de urgenţă acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluţii financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunităţi, pentru a reuşi dotarea maternităţilor cu aparatură medicală vitală”, a spus preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, potrivit News.ro

În ultimii şapte ani, Salvaţi Copiii România susţine că a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 41 de judeţe ale ţării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 42.000 de prematuri.

Din fondurile colectate între 2012 şi 2017 din direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, Salvaţi Copiii România susţine că a dotat maternităţile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuţi prematur, în valoare totală de 1,68 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *