Skip to content
Opinii & Analize

„Salvatorii” poporului

Persistă în viața publică și politică românească o veche confuzie: PSD – partid de stînga. Fals. Urmărindu-i numeroase acțiuni și poziționări de-a lungul anilor, dar și studiindu-i electoratul se poate destul de ușor vedea că PSD, în pofida numelui și a prezenței în PES, este în realitate un partid de dreaptă populistă, așa cum abundă azi în Europa sau în alte locuri – fie la putere, fie în opoziție. Mai ales în timpul „domniei” lui Liviu Dragnea acest caracter de „populism de dreapta” al PSD s-a consolidat: dovadă susținerea referendumului „pentru familia tradițională” (foarte criticat de stînga europeană), teoria „statului paralel”, naționalismul și mai ales anti-europenismul, tentativele de demantelare a justiției independente. Săptămînile acestea populismul de dreapta PSD se manifestă prin rezistența față de măsurile de carantinare și izolare împotriva răspîndirii Covid 19, pe care vrea să le impună, justificat de starea de alertă, guvernul PNL minoritar.

Minimalizarea seriozității pandemiei e caracteristică celor mai mulți dintre populiștii de dreapta: Donald Trump, în primul rînd, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, Boris Johnson, premierul britanic al Brexitului, într-o primă fază cel puțin, Matteo Salvini, liderul populist din Italia etc. (Excepția ar fi, de data asta, Viktor Orbán al Ungariei, dar cred că poziția acestuia de prim-ministru făcea inconfortabilă practic o atitudine negaționistă.)

Dar de ce tind populiștii să nege sau să minimalizeze pandemia? În principal tocmai fiindcă sunt populiști, adică vor cu tot dinadinsul să ajungă imediat pe placul unor categorii largi de cetățeni, mai ales din zonele mai rurale sau mai puțin dezvoltate economic (unde efectele directe ale pandemiei s-au văzut mai puțin și mai lent), puternic loviți economic de „lockdown” și, pe de altă parte, care își găsesc consolarea facilă în teorii conspiraționiste. Populiștii – și PSD nu face deloc excepție – promovează direct sau indirect asemenea teorii: nu demult d-l Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, contesta cifrele infectărilor prezentate de autorități, sugerînd că ele sunt contrafăcute în sensul că sunt umflate artificial, pentru a oferi pretextul privării populației de libertăți. O idee, tipică pentru populiștii de pretutindeni, inclusiv de la noi, este de altfel că „elitele liberale” în alianță cu interesele oculte ale marilor corporații vor să „subjuge poporul” și că pandemia le-a oferit această bună ocazie. În mod ironic, la noi, PSD – campionul reprimărilor violente de-a lungul timpurilor, ultima dată pe 10 august 2018 – s-a metamorfozat subit, în alianță cu CCR, într-un luptător împotriva pericolului de „dictatură” sosit dinspre guvernul liberal. Acum PSD, prin tertipuri parlamentare și tergiversări, s-a străduit să refuze acestui guvern mijloacele legale prin care să limiteze recentul val de noi infectări Covid 19, care amenință să copleșească sistemul sanitar, dacă nu va fi oprit la timp.

Foarte caracteristică ideologiei populiștilor de dreapta (mai ales) de pretutindeni s-a dovedit și instigarea oamenilor împotriva așa-numitelor „elite științifice” (în particular, medicale) și, în sens mai larg, împotriva științei autentice, cu pandantul evident al promovării pseudoștiințelor sau a unei „cunoașteri alternative”. La noi, asocierea PSD-ului cu o asemenea poziție populist-antiștiințifică s-a manifestat în ultimii ani mai ales prin blocarea legii vaccinării în parlamentul dominat de PSD. Acum însă, în contextul pandemiei Coronavirus, teza așa-numitei „dictaturi medicale”, a fost încurajată de oameni din PSD sau de apropiați ai acestui partid. Mai gravă mult decît firavele manifestații din Piața Victoriei „anti-carantinare” mi s-a părut acțiunea Avocatului Poporului, d-na Renate Weber (propunerea ALDE, partid practic „înghițit” de PSD), de a ancheta în spitalele și secțiile Covid19 presupuse cazuri de „tortură” și de „rele tratamente” față de pacienți. Asocierea medicilor cu „torționarii” se face astfel ușor în mintea unui public predispus, la noi, să aibă atitudini ambivalente față de medici. La asta să mai adăugăm și cele cîteva cazuri cu lideri PSD, care au refuzat explicit să poarte mască, acolo unde regulile sanitare o cereau, imitîndu-l pe Trump și pe alți populiști negaționiști Covid, foarte vizibili pe televiziuni.

Într-un recent interviu, profesorul Daniel David, cunoscutul psiholog, rectorul UBB din Cluj, atribuie negaționismului Covid19, mult răspîndit în ultimul timp și la noi, trei cauze: „neîncrederea oamenilor în autorități, alfabetizarea științifică redusă și analfabetismul funcțional” – ambele, din păcate, deloc rare în România. Asta îi face pe mulți foarte permeabili la teorii conspiraționiste și pseudoștiință, spune profesorul. De acord. Totuși, d-l Daniel David omite „cauza eficientă” a fenomenului, cum ar fi spus Aristotel, explicitînd numai „cauza materială”. Or, „cauza eficientă” este factorul politic, și anume în principal PSD, angajat direct și indirect în producerea și promovarea acestor teorii, care – crede el – i-ar putea ridica șansele pe politico-electorale. Este o naivitate să credem că diseminarea conspiraționismului, a pseudoștiințelor, combinată cu atacul la adresa specialiștilor autentici și a recomandărilor lor, e numai o floare spontană; de fapt, la noi, ca și pretutindeni, ea e cultivată, udată și îngrijită de politicienii populiști – pe un sol, ce-i drept, fertil.

Pînă acum un an și ceva populiștii de dreapta PSD pretindeau că salvează „poporul” ținut în lanțuri de „statul paralel”; acum vor cu tot dinadinsul să-l salveze de „dictatura medicală”. Am mai văzut în istorie întîmplări de astea: asemenea altor „salvatori”, și ei vor să placă maselor; atîta că, din nou ca și alții, tot vrînd să salveze „poporul”, între timp lasă să moară oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *