Skip to content
Politică

Sanador, o nouă PREMIERĂ medicală

SANADOR

Premieră medicală națională: în Spitalul SANADOR a avut loc prima implantare percutană a unei valve aortice Jena din România.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, acest model de valvă este unic deoarece permite o mare acuratețe a implantării și scade riscul obstrucției arterelor coronare. Procedura prin care a fost implantată valva este denumită TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) cu abord transapical și tratează stenoza aortică severă.

„Valva aortică Jena este singura valvă transcateter care se poate implanta și pacienților cu insuficiență aortică, nu doar celor cu stenoză aortică și este unică, deoarece cuprinde trei ancore metalice, vizibile în scopie, care îi permit medicului clinician să poziționeze proteza cu o mare acuratețe, în poziția corectă, din punct de vedere anatomic. Această valvă oferă un aliniament precis subcoronarian în valva nativă a pacientului.

Un alt avantaj major pe care îl aduce valva aortică Jena este acela că nu există riscul obstrucției arterelor coronare. Mai mult, în comparație cu valvele expandabile cu balon folosite în mod regulat, valva aortică Jena este autoexpandabilă, retractabilă și repoziționabilă. Aceste caracteristici nu doar că elimină riscul rupturii anulare, în cazul unor calcificări masive, dar contribuie și la succesul procedurii și a creșterii încrederii clinicienilor în acest model de valve”, se arată în comunicat.

Intervenția a avut loc în cazul unei paciente de 79 de ani, care prezenta factori de risc cardiovasculari: hipertensiune arterială, dislipidemie, cunoscută ca boală aortică cu predominanța stenozei,care asociază insuficiență mitrală moderată, cu insuficiență cardiacă și importante calcificări la nivelul aortei ascendente și toracice – „aortă de porțelan”.

„Ne bucurăm că am realizat o astfel de intervenție în premieră la SANADOR. Beneficiile valvei aortice Jena sunt incontestabile. Este o bioproteză naturală, echipată cu un plasture de pericard porcin exterior, așa-numita “fustă”, cusută pe un stent autoexpandabil de nitinol. Calitatea foarte bună a acestei endoproteze face ca valva să funcționeze un timp îndelungat. Faptul că această valvă este aprobată la nivel internațional, nu numai pentru pacienții cu stenoză aortică, ci și pentru pacienții cu insuficiență aortică, face ca această procedură să servească unei categorii mai largi de pacienți. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la succesul acestei intervenții și în special echipei de chirurgie cardiovasculară, condusă de Conf. Dr. Horațiu Moldovan, care a permis abordul transapical. Dupa intervenție, pacienta se simte bine și a fost externată, cu stare generală bună.”, spune dr. Rodica Niculescu, medic Primar medicină internă, Competența Cardiologie Intervențională, șef Laborator Cateterism Cardiac.

La nivel mondial au fost implantate 1.800 de valve Jena, dintre care 15% în insuficiență aortică. Valva Jena este în prezent singura valvă pentru TAVI aprobată în tratamentul pacienților cu risc înalt sau inoperabili prin metode clasice, care suferă de insuficiență aortica severă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *