Sănătate, tuturor! – Cele mai multe probleme dentare pot fi prevenite prin simplul periaj

Invitat în studioul emisiunii Sănătate, tuturor!, realizată de Mihaela Tatu, medicul stomatolog Vasile Caia a vorbit despre factorii care influențează sănătatea danturii. Acesta a amintit factorul genetic, dar a subliniat  faptul că periajul este cel mai important atunci când ne dorim niște dinți sănătoși.

„Un periaj corect presupune timp, spune specialistul. Spălatul pe dinți nu trebuie să fie făcut în grabă. Le recomand de exemplu pacienților mei să-și pună o piesă muzicală de pe telefon, cam de vreo 3 minute, pentru a gestiona timpul acordat. I-am rugat pe câțiva pacienți să facă un test, să se spele pe dinți și să pornească cronometrul ceasului. Au avut surpriza să constate că in 30-40 de secunde erau gata. Este insuficient dacă vorbim de un periaj corect. Pasta de deinți, iară este importantă. Fiecare pastă de dinți are o rețetă specială. Are în compoziție mai multe minerale și mai multe substanțe. Ideal este să le rotim. Putem să schimbăm pasta de dinți la câteva luni de zile, nu e nicio problemă”, mai spune medicul stomatolog.

In ce privește disputele referitor la pasta de dinți cu sau fără fluor, specialistul spune că nu trebuie să dăm crezare tuturor teoriilor care circulă.

„Orice substanță folosită în exces poate să dăuneze. Intr-adevăr, fluorul a fost trecut pe o listă de substanțe posibil cancerigen, dar doar dacă este folosit în exces. În rest, avem nevoie de fluor pentru sănătatea smalțului. Deci putem să folosim pastă de dinți cu fsau fără fluor, fără probleme”, mai afirmă invitatul Mihaelei.

Referitor la periajul corect, specialistul amintește importanța periuței de dinți.

„Există trei categorii soft, medium și hard. Nu recomand nimănui periuța hard. Eu fac o glumă cu pacienții mei, le spun că aceea este bună de curățat papucii, este prea dură pentru dinți. Aș spune că de fapt lezează dinții și gingiile. In general, este bine să alegem o periuță medie, in ce privește consistența. Cea soft este recomandată după intervenții chirurgicale. Mișcările periajului trebuie să fie circulare, pe toate suprafețele dentare, atât pe suprafața de mușcătură cât și în interior. Constat că la mulți pacienți, în partea dinspre limbă, pe partea de jos, se găsește mai mult tartru, inclusiv în zona din față. Dacă periajul este făcut corect , atunci depunerea de tartru este superficială. Acesta se depune particulă cu particulă, in timp. Este suficient să nu ne spălăm două zile, ca placa dentară să inceapă să se formeze.”

Emisiunea Sănătate, tuturor!, realizată de Mihaela Tatu, este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.

Urmărește ediția de vineri, 29 septembrie a emisiunii Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu  și află de la Vasile Caia, medic stomatolog, ce putem face zi de zi pentru a avea un zâmbet mai frumos și pentru a fi mai sănătoși.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: